2015. január 8.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mire számíthatunk 2015-ben?

A 10 legújabb fogyasztói trend 2015-ben és a közeljövőben címet viselő jelentésben szereplő meglátások az Ericsson ConsumerLab nemzetközi kutatási programjának eredményein alapulnak. A kutatások idén elsősorban a Johannesburgban, Londonban, Mexico Cityben, New Yorkban, Moszkvában, San Franciscóban, São Pauló­-ban, Sanghajban, Sydney-ben és Tokióban élő 15–69 éves okostelefon-tulajdonosokra irányultak – a reprezentatív statisztikai minta 85 millió gyakori internetfelhasználó véleményét tükrözi.


A legfrissebb jelentésből egyebek között az is kiderül, hogy a fogyasztók elvárják, hogy a technológia és az összekapcsolhatóság egyre nagyobb szerepet játsszon a mindennapi élet valamennyi területén, nem csupán az intelligens otthonban. Emellett például több streamelt videót néznek majd, mint televíziót, és hogy a gondolatátvitel már nem is tűnik olyan távolinak.

A fogyasztók aránya, akik szerint a proaktív városi alkalmazások hasznosak (Forrás: Ericsson ConsumerLab Analitycal Platform)

2015-ben és a közeljövőben például az alábbiak várhatók:

Gondolatátvitel. Folyamatosan jelennek meg a kommunikáció új formái, amelyek új utakat nyitnak az ismerősökkel és családtagokkal való kapcsolattartásban. Számos okostelefon-tulajdonos vágyik olyan eszközre, amely lehetővé teszi a gondolatok révén történő kommunikációt – és sokan úgy vélik, hogy 2020-ra ez már bevett módja lesz a kommunikációnak.

Megosztáson alapuló gazdaság. Ahogyan az internet segítségével az információk megosztása minden korábbinál egyszerűbbé és hatékonyabbá válik, mind közelebb kerülnek a megosztáson alapuló gazdaságban rejlő hatalmas lehetőségek. Az okos­telefon-tulajdonosok fele nyitott rá, hogy kiadja üresen álló szobáját, kölcsönadja használaton kívüli háztartási berendezéseit, szórakoztató vagy sporteszközeit, hiszen az eszközök megosztása kényelmes és pénztakarékos megoldást jelent.

Érdeklődés az okostelefon-szolgáltatások iránt a megosztáson alapuló gazdaság részeként

Hosszabb élet. Az okostelefon-tulajdonosok úgy látják, hogy a különféle felhő alapú szolgáltatások egészségesebb és hosszabb életet biztosíthatnak. A válaszadók szerint a futáshoz használt különböző alkalmazások, pulzusszámlálók és az ételeinket ellenőrző intelligens tányérok alkalmazásonként akár két évvel is meghosszabbíthatják az ember életét.

A gyerekek növekvő szerepe. A gyerekek továbbra is nagy szerepet játszanak majd az egyszerűen használható, internettel kapcsolatos igények növekedésében, ahol a fizikai világ elektronikusan összekapcsolt, éppen úgy, mint a készülékeik képernyője.

A fogyasztók aránya, akik szerint a gyerekek szakértői az internetnek és az internetkapcsolattal rendelkező eszközöknek

Az okostelefon-tulajdonosok 46 százaléka szerint a gyerekek azt várják, hogy mire felnőnek, minden tárgy csatlakoztatva lesz.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka