Mi látszik a globális klímatrendekből?

Az egyre gyakoribb természeti katasztrófák olyan jelentős hatással vannak Európa és így hazánk gazdaságára is, hogy ezt már a fejlesz­tési tervekbe is bele kell számolni.


A brit Cambridge Econometrics kutatócég elemzése 1995-ig visszamenően vizsgálta az uniós országokban a természeti katasztrófák által okozott károkat, ami több mint 77 milliárd eurót tett ki.

Idén augusztusban a tagországok csaknem felében volt aszályriasztás, és a mediterrán államok mellé olyan országok is felsorakoztak, ahol korábban nem volt jellemző a szárazság, vagy sosem járt igazán drámai következményekkel, mint például Olaszországban vagy hazánkban. A hőhullámok, hurrikánok és a tengerszint hirtelen megemelkedése globálisan az éves GDP 1–3 százaléka közötti átlagos gazdasági visszaesést eredményeznek a kutatócég legfrissebb adatai szerint, azonban a helyi, régiós vagy az egyes szektorokra gyakorolt hatás még ennél is nagyobb lehet. Egy 2020-as tanulmány szerint másfél Celsius-fokos átlagos globális felmelegedéssel számolva a mediterrán országok évi 5-6 milliárd eurós gazdasági kárra számíthatnak az aszályok miatt, ami a kontinentális éghajlat országaiban várhatóan évente átlagosan 2,5 milliárd eurónyi gazdasági kiesést okozhat.

A globális klímatrendekből jól látszik, hogy Magyarországot is egyre inkább érinteni fogják a természeti csapások. A jövőre vonatkozó tervezésnél tehát nagyobb mértékben kell figyelembe venni ezek gazdaságra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait. Ezért olyan beruházásokra van szükség, amelyek a katasztrófák hatását csökkenteni tudják, emellett olyan gazdaságfejlesztési programokat kell indítani, amelyek segítik a természeti csapásoktól kevésbé függő tevékenységek, mint például a szolgáltatások és a kutatás-fejlesztés erősödését.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka