2021. szeptember 8.

Szerző:
Szegedi Imre

Mesés természettudomány

Ha vannak cégek, amelyek érdekeltek a minőségi természet­tudományos képzés fenn­tartásában, a hazai gyógyszer­gyárak mindenképpen azok. A zászlóshajóként is emlegetett Richter Gedeon Nyrt. sokszínűen támogatja, próbálja megtartani a pályán a legjobb tanárokat. Dí­jazza a kiválókat, de ami mellé most állt, az egészen eredeti.

A fiatalon elhunyt kémiatanárról elnevezett Szabó Szabolcs Alapítvánnyal közösen természet­tudományos mesék és történetek írására buzdítja a 6–18 éves korosztályt. A természet­­tudományos elemeket tartalmazó mese- és novellaíró pályázat (fővédnök Döbrentey Ildikó meseíró és Levente Péter színművész) mottója: „Te és a természet­tudományok – mesés történetek.” Az újító kezdeménye­zéssel a fiatalok érdeklődését próbálják felkelteni olyan iskolai „mumus” tárgyak iránt, mint a kémia, a fizika vagy a biológia. Három kategóriában is értékes nyereményekkel díjazzák a leg­jobbakat. Az ötletgazdák egyike szerint a természet­­tudományok tanulása és művelése nemcsak ismeret­szerzésről szól, hanem egy gondolkodás­módról, mi több, a világhoz való hozzáállásról.

A meghökkentő kezdeményezéssel nagyobb figyelmet és némi plusz lendületet kaphat a hazai természet­­tudományos képzés. Ráfér. Ez a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs terület középtávú szakember-utánpótlá­sában is meg­határozó jelentőségű lehet. Mert igen is mesés lehetőségeket rejt a természet­tudomány – még ha arra nem is találtam magyarázatot, hogy miként okádhat tüzet a sárkány. Talán valamelyik pályázó megírja.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka