2012. december 4.

Szerző:
Koltai József projektfinanszírozási tanácsadó, szakoktató

Megújuló energia hitelező bankok nélkül?

A zöldenergia, a megújuló energia magyarországi elterjedése kulcskérdés. Nemcsak az Európai Unió elvárása miatt fontos, de ha a jövendő nemzedékeknek, utódainknak is élhető világot szeretnénk biztosítani, akkor a megújuló, környezetkímélő energiaforrásokat az eddigieknél sokkal hatékonyabban kellene alkalmazni.


A megújuló energia elterjedésének végső szűk keresztmetszete a banki finanszírozás. Hozhatunk bármilyen szabályozást, ha az az energiaprojekteket finanszírozó bankoknak nem megfelelő, ha nem állnak fenn a finanszírozáshoz szükséges előfeltételek, akkor célt tévesztettünk.
A nemzetközi gyakorlat, tapasztalat azt mutatja, hogy bár vannak tőkeerős nagy cégek, amelyek kizárólag saját forrásból fejlesztenek, a projektek többsége „projektfinanszírozási alapon” valósul meg, azaz a beruházás költségének nagyobb hányadát bankok finanszírozzák.

A Magyarországon bejegyzett kereskedelmi bankok többségénél az elmúlt évtizedben igen komoly szakmai know-how alakult ki, ez tehát nem lehet akadálya a finanszírozásnak. Igaz, hogy a bankok jelentősen csökkentették a hitelek futamidejét és ritkábban finanszí­roznak 10-15 évre, ugyanakkor jó hír a zöldenergia elterjesztésén munkálkodóknak, hogy az elkövetkező 2-3 évben a projektfinanszírozási üzletágban éppen ez lehet a „kitörés”, az a terület, ahol a bankok hite­leznének, sokkal inkább, mint az ingatlanfinanszírozásban vagy akár a telekommunikáció terén.

Fentiek egyik bizonyítéka, hogy több magyar bank (bankképviselet) finanszírozott megújuló energia projekteket (legyen az biogáz, biomassza, szélerőmű) a környező országokban az elmúlt években. Nálunk elvétve volt ilyen tranzakció.
Mi szükséges ahhoz, hogy a megújuló energia terén a következő években több sikeres projekt jöjjön létre? Az alábbi gondolatsor, pontokba szedett előfeltétel aligha teljes körű, de talán a szakembereknek, az érintetteknek ad némi iránymutatást.

A zöldáram vonzóvá tett átvételi ára
Ez jelenleg nálunk jóval alacsonyabb érték, mint Európa sok más országában, a METÁR alkalmazásának várhatóan 2013-as bevezetésével javulhat, ám kérdés, hogy eléri-e a szükséges mértéket az átvételi ár.

Garantált szabályozási rendszer hosszú távra
A bankok a hitelszerződés, a szerződéses dokumentáció tárgyalásakor erre vonatkozóan biztosan kérnek majd garanciákat, melyekre az illetékes minisztériumoknak, az államnak nyitottnak kell lenni, akár a meglévő szabályozás korrigálásával. Fontos, hogy nem a hitel visszafizetésének garanciájáról van szó, hanem annak tudomásulvételéről, hogy az átvételi árral a fejlesztők, bankok hosszú távon tervezzenek.

A technológia biztonságára vonatkozó garanciák
Bár egyre több a tapasztalat a működésre vonatkozóan, a technológiabeszállítóktól is pénzügyi-műszaki garanciákra van szükség.

Tőkeerős befektetők jól felkészült csapattal (műszaki szakértők, ágazati szakértők, pénzügyi tanácsadó, ügyvédi iroda)
Azt a projekt tulajdonosainak el kell fogadniuk, hogy megfelelő saját erő nélkül nincs finanszírozás. Az átlagos futamidők csökkenése szintén a saját erő növelését indokolta.

Felkészült csapat a tulajdonos, projektgazda mellett (műszaki szakértők, ágazati szakértők, pénzügyi tanácsadó, ügyvédi iroda)
A bank már a hitelügylet előkészítése során szembesül azzal, hogy milyen készültségi fokon vannak a dokumentumok, a projekt pénzügyi modellje, az egyes projektszerződések stb. Ha a bank azt tapasztalja, hogy a hitelfelvevő a keze alá dolgozik és erős a csapata, ez a bank kockázatát csökkenti, s növeli a hitelezési hajlandóságot.

Beszállítók, alapanyagot biztosítók megbízhatósága
A mezőgazdaságban a szerződéses fegyelem az átlag alatt van, márpedig ha nincs alapanyag, akkor a termelés akadozhat, ami mind pénzügyi, mind műszaki szempontból megengedhetetlen. Ezért a szükséges kapacitásnak, beszállításnak a tartalékát is biztosítani kell.

Ez csak ízelítő a legfontosabb szempontokról, az azonban egyértelmű, hogy az állam szabályozási, közreműködő szerepe az egyik legfontosabb tényező a finanszírozó bankok számára. Jó lenne, ha ebben – kizárólag szakmai alapon – konszenzus jönne létre, mert valóban a jövőnk a tét.•

Többrészes szakértői cikksorozatunk folytatásában a téma különböző szereplői (bank, befektető, pénzügyi tanácsadó, egyéb szakértők) fejtik ki véleményüket – a szerk.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka