Magyar termékcsalád, amire büszkék lehetünk
A több évtizedes gyártási tapasztalattal rendelkező Gyermelyi Vállalatcsoport új üzemében 24 óra alatt 200 tonna lágybúza vagy 150 tonna durumbúza őrölhető majd, ami azért különösen nagy előrelépés, mert ez utóbbit eddig külföldről kellett beszerezniük, így viszont a Gyermelyi termékek teljes egészében szigorúan ellenőrzött, kiváló minőségű magyar alapanyagokból készülhetnek. Az új malom építészeti és statikai terveit ugyanazok a szakemberek készítették, akik 25 évvel ezelőtt az első malom terveit. A beépítésre kerülő technológia üzembiztos, higiénikus, az őrlést számítógép felügyeli, és a hatékony légtisztító berendezések révén a malom környezetterhelése is minimálás. A kiváló minőség elérésében a high-tech műszaki színvonal és az elsőrangú alapanyagok mellett fontos szerepe van még az emberi tényezőnek, a több évtizednyi gyártási tapasztalatnak, továbbá az eszközöket működtető szakembergárdának.
A termőföldtől az asztalig
Az élelmiszer-biztonság, a szigorú minőség-ellenőrzés a vállalat egész működését meghatározza. A kiváló minőségű lisztet a vetőmagtól kezdve felügyelik. A Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Kutatóintézetével kialakított munkakapcsolat keretében a legjobb magyar nemesítésű őszi búzafajtákat vetik a vállalat kilencezer hektárnyi bérelt területén. Az így termesztett és a vállalat vetőmagüzemében feldolgozott vetőmag a következő évben kerül vissza a saját földekre és egy zárt hazai integrációba, ahonnan egy újabb termesztési ciklus elteltével, tételes minősítéssel jut az étkezési búza a Gyermelyi malomba.
A növénytermesztés a tésztagyár igényein kívül a cég takarmánygyárát is ellátja jó minőségű alapanyaggal, mely az állatállomány ellátását szolgálja. A Gyermelyi Vállalatcsoport hazánk legnagyobb tojástermelője, a cég három tojófarmja évente 130 millió tojást ad. Magyarország piacvezető tésztacsaládja – mely a hazai fogyasztás mintegy harmadát teszi ki – pedig egy teljesen automatizált, európai léptékben is modern üzemben készül. Az értékesítés zömét kitevő Gyermelyi tészták alapanyagát a vállalat maga állítja elő. A kiváló minőségű lisztet a magyar nemesítésű vetőmagtól, a frissen feltört tojást pedig a naposcsibétől kezdve felügyelik, s ez ebben a formában egyedülálló egész Európában. A mostani malomberuházás révén a durumbúzát is hazai forrásból tudja majd biztosítani a cég, így a durumbúza kapcsán is egy teljes vertikum jön létre, mely magyar gabonanemesítők eredményeire alapozva a vetőmag termesztésétől az étkezési búza előállításán át a gabonaőrlésig az egész folyamatot magában foglalja.
Folyamatos beruházások
A Gyermelyi Vállalatcsoport a megtermelt eredmény 80 százalékát folyamatosan az alkalmazott technológia és minőségbiztosítási rendszer fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint nyolcmilliárd forintot fordított korszerűsítésre. Az idei év ilyen szempontból is kiemelkedőnek számít, hiszen a Gyermelyi Zrt. 3,5 milliárd forintot szán beruházásokra. Az új malom megépítése mellett – pályázati forrást is felhasználva – átépítik az egyik tojótelepet, ezzel a szigorú uniós állatvédelmi előírásoknak is megfelelő, 120 ezer férőhelyes új tojófarm jön majd létre.
A cégcsoport logisztikai infrastruktúráját is fejleszti. Idén megépül egy új csomagolóanyag-raktár, egy komissiózó raktár, valamint egy tojásválogató üzem. A növénytermesztő géppark is megújul, a cég ugyanis megkezdi a gyors és hatékony betakarítást szolgáló kombájnok cseréjét.•