2013. január 8.

Szerző:
Czene Ákos

Konecranes Kft. • konecranes.hu

Hangsúlyosabb szerepvállalás Pakson

A Paksi Atomerőműben dolgozó humánerőforrás megduplázása, újabb, akár egyedi feladatok elvégzése is szerepel a finn tulajdonú Konecranes Kft. idei tervei között. Kardos Norberttel, a vállalat területi vezetőjével a jelenleg is zajló rekonstrukciókról és az egyedi fejlesztésekből fakadó lehetőségekről beszélgettünk.


Komolyabb referenciák és magasabban jegyzett minősítés jellemzi a Konecranest 2012. január 9-e óta, amikor a Paksi Atomerőmű minősített beszállítójává vált – foglalta össze az elmúlt egy esztendő legfontosabb fejleményeit Kardos Norbert. A megszerzett ABOS 3, 4T minősítés azt határozza meg, hogy a finn tulajdonú társaság milyen biztonsági fokozatú rendszerek megvalósításához és üzemeltetéséhez jogosult támogatást nyújtani az erőmű számára. Jelenleg a következő minősített területekhez: ABOS 3 biztonsági osztályba (minden érintett funkció) és 4T osztályba tartozó informatikai rendszerekre, rendszerelemekre vonatkozó tervezés, szerelés, üzembe helyezés, technológiai, számítástechnikai rendszerek karbantartása.

Folyamatos karbantartás

Pakson 13 kiemelt fontosságú berendezésen (ide tartozik egyebek között a reaktorcsarnoki 30 és 250 tonnás daru, a vízkivételi műben üzemelő karbantartó daru, valamint a turbinagépházban üzemelő 125 tonnás emelőberendezés is) folyik villamos és irányítástechnikai rekonstrukció, ezek azok az emelőgépek, melyek biztonságtechnikailag érintettek, illetve a reaktorhoz tartozó berendezéseket, üzemanyag-kazettákat mozgatják vagy az üzemi biztonságot kiszolgáló egységeket felügyelik – avatott a részletekbe Kása László helyszíni szakmai tanácsadó. A villamos és irányítástechnikai rekonstrukció során a cég biztosítja a komponenseket, a hajtásvezérléseket, továbbá az üzembe helyezése során mérnökeik programozzák és állítják be a frekvenciaváltókat a helyszíni igényeknek megfelelően. A helyszíni kapcsolattartó kitért arra is, hogy ezek a munkálatok az üzemidő-hosszabbításhoz szükséges átalakításokat tartalmazzák, ám egyúttal folyamatos karbantartást is igényelnek. A tervezés és kivitelezés közötti időszakban is számos fejlesztés valósul meg, melyeket később építünk be a programba – tette hozzá.

Kiégettüzemanyag-tárolóban lévő 100 tonnás konténerrakodó daru

Az ősz folyamán a Konecranes bemutatta Pakson az új diagnosztikai és egyéb saját fejlesztésű berendezéseit, elsősorban az automata roncsolásmentes kötélmérő eszközt és a sínmérő robotot. A bemutatón természetesen szerepeltek egyéb targoncák és konténerrakodó szerkezetek is, de a hangsúly a távdiagnosztikai eszközök előnyeinek felvázolásán volt. Ezzel kapcsolatosan Kardos Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy egy beépített SIM kártya vagy bármilyen kommunikációs eszköz segítségével egyértelmű képet kapnak a gépek üzemeltetésének részleteiről, így például az élettartam kiszámításáról, az emelések számáról vagy a megemelt teher tömegéről, útvonaláról.

Támogatás a tengerentúlról

Lapunkban már korábban beszámoltunk arról, hogy a társaság a tavalyi év során létrehozott az Amerikai Egyesült Államokban egy atomerőművi munkákkal foglalkozó központot, amely a Konecranes összes ilyen jellegű tevékenységét felügyeli. A road show-n részt vett a nukleáris terület egyik vezető tervezője is, aki az anyacég maximális támogatásáról biztosította a Paksi Atomerőművet. A vállalat eddig is komoly erőkkel volt jelen Pakson: jelenleg 11 mérnök, technikus és szakértő rendelkezik teljes körű munkavégzésre fel­jogosító belépési engedéllyel, és a tervek szerint 2013 végéig közel a duplájára emelik a létszámot.
Kardos Norbert szerint a jövőben a karbantartási feladatok mellett más emelőbe­rendezések szervizelésére, teherpróbák és külön egyedi feladatok elvégzésére is rendelkezni fognak szabad kapacitásokkal. A megbízások számának bővülésére azért is van nagy esély, mert az atomerőmű folya­matosan modernizálja emelőberendezé­seit: a nagyobbakat továbbfejleszti, a kisebbeket pedig lecseréli. Az év elején például egy kisebb teherbírású daru kiváltására kerül sor a vállalat segítségével. A területi kapcsolattartó végül azt is elmondta, hogy az OVIT Zrt.-vel egyre szoro­sabb kapcsolatuknak köszönhetően más erőművek felé is nyithatnak majd.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka