2021. február 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Gyökeres változtatások kellenek

Tavaly december közepe óta adják be a bizonyítottan hatékony koronavírus-vakcinákat. Néhány hónap, és Európában elérhetjük azt az oltottsági szintet, amikor a nyájimmunitásnak nevezett jelenség hatására vissza­térhet az élet a megszokott kerékvágásba. Ne térjen vissza! A „rendes kerékvágás” hosszú távon nem minden tekintetben jó. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (European Academies’ Science Advisory Council; EASAC) gyökeres változtatásokat sürget a fenntartható jövő érdekében. Finomhangolás helyett alapvető, rendszerszintű átalakítást. Éppen a járvány mutatott rá a legélesebben arra, hogy a megszokott gyakorlat milyen krízishely­zeteket teremthet.

Az előrejelzések szerint az évszázad végére a világ népessége 9,4–12,7 milliárd lesz. Az embereknek szükségük van élhető bolygóra, a népesség növekedése és az ebből következő fogyasztás azonban a bolygó teljesítőképességének határait feszegeti. A klímaváltozás súlyosbodik, a biodiverzitás csökkenése az emberiség által használt ökoszisztéma-szolgáltatásokat veszélyezteti. Ezt a helyzetet konfliktusok sorozata árán, de kezelni kell. Mégis hogyan, amikor az emberek zömét a fogyasztás, a birtoklás hajtja?

Félő, hogy amint magunk mögött hagyjuk a koronavírus-katasztrófát, gyorsan elfelejtjük a karanténban töltött hónapokat, és azt is, hogy ezt az egészet magunknak köszönhetjük. Pedig ez a lecke messze túlmutat ezen az időszakon. Intő jel, amit komolyan kell vennünk. A lehető legkomolyabban.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka