2017. december 12.

Szerző:
Szalontai József vezető tervező

Gondolatok az atomerőmű primer­köri karbantartásairól

Társaságunk, a TRI-G Bt. elég sok karbantartó eszközt és gépet tervezett, gyártott és tart karban az erőmű primer körében, így megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik ahhoz, hogy néhány gondolatot vessen fel ezekkel kapcsolatban.


A magyar nukleáris hatóság – figyelembe véve sok év munkáját, szakértők és szakértő intézetek számításait és nem utolsósorban a blokkok jó üzemi tulajdonságait (mint például: kevés többletleállás, egyenletes, jó teljesítménymutatók stb.) – a meglévő blokkok üzemidejét 25 évvel meghosszabbította.
Az iparág, de a fogyasztók is minden bizonnyal fellélegezhettek, hogy Magyarországon még sokáig rendelkezésre fog állni olcsó villamos energia.
Az üzemidő-hosszabbításhoz tartozik azonban az is, hogy nemcsak az üzemvitelt biztosító berendezéseken kell a vizsgálatokat elvégezni, hanem az átrakásokat és a karbantartásokat biztosító eszközöket és gépi berendezéseket is felül kell vizsgálni megbízhatóság, korszerűség és egyéb szempontok alapján, hiszen a mostani időszakot nézve is az 1. blokk vonatkozásában legalább még húsz évig ki kell szolgálniuk az erőművet. Ebből a szempontból ide­­so­rolhatók a primerköri anyagvizsgáló robotok is.
A gépi karbantartás előnyeit aligha kell ecsetelni, de figyelemre méltóak az alábbi fontos pozitív tapasztalatok:

  • A karbantartási idő csökkenése, ami jól látszik az átrakások időtartamának rövidülésében, és így a többlettermelésben.
  • Minőségi javulás főleg a tömítések vonatkozásában, az emberi hibázási lehetőség káros hatásának kiváltásával.
  • A dolgozók által elnyelt kollektív sugárzásdózis mértéke csökkent, a dózis tehát a gépeket éri.
  • Vannak olyan technológiák, mint például a reaktor főosztósík tömítése, amit másképpen nem is lehet elvégezni.

A fenti előnyöket természetesen meg kell tartani a további üzemeltetési időszakban is, azonban még fokozni is lehet a gépesített kiszolgálást a meglévő gépek mellett. Sajnos csak részben valósult meg a csavarzatok tisztítása és vizsgálata során célirányosan fejlesztett tárolóeszköz és tisztítógép előállítása, amely megvalósulása esetén a reaktorcsarnokban sok helyet szabadítana fel.

Gőzfejlesztő csavarozógép

A fejlesztés támogatására egyéb példák is felhozhatók.
A karbantartó célgépek kialakítása ugyan sokrétű, ám három jól meghatározható egységből épülnek fel, úgymint:

  1. Mechanikus váz és mozgó elemek,
  2. Villamos, hidraulikus és pneumatikus erőátvitel,
  3. Elektronikus vezérlés és helyenként szabályozás, adatgyűjtés.

Az 1. pontban leírt géprészeknek a folyamatos karbantartás és gépelemcsere folytán a műszaki állapotuk és megbízhatóságuk fenntartható az értékükhöz és főleg a használati értékükhöz képest csekély tartalékképzéssel.

Reaktor felső blokk biológiai védelem

A 2. pontban szereplő rész már kissé bonyolultabb kérdés. Egyrészről a tapasztalat azt mutatja, hogy a hidraulika kiváltására törekedni kell a gépszerkesztéskor, mivel a hidraulikaolaj nem „reaktorbarát”, viszont a reaktorbarát HFC közeg nem „hidraulikai komponens barát”, emiatt az üzemeltetésben megbízhatósági problémákat okoz. Szerencsére a technikai fejlődés számtalan lehetőséget kínál a hidraulika kiváltására, például a villamos aktuátorokat, pneumatikus eszközöket. Célszerű lenne megfontolni a meglévő rendszereknél az ilyen irányú felújításokat.

Egyébiránt a megfelelő tartalékképzéssel a hidraulikus és pneumatikus komponensek cseréje, így a berendezések folyamatos, megbízható üzemeltetése megoldható, bár itt már a költségek jóval nagyobbak lehetnek.

Reaktor belső részek tisztítása nagynyomású vízzel

A 3. pontban az elektronikai eszközöket (IPC-k, PLC-k stb.) illetően már merőben más a helyzet. Az ipari körülmények miatt lakossági felhasználásra gyártott PC-k szóba se jöhetnek. Az atomerőművi körülmények military jellegű PC változatot ugyan nem igényelnek, de az ipari PC-k is lényegesen drágábbak a lakosság által használtaknál, nem beszélve a korszerű hajtásvezérlések bekerülési áráról. A koordinátarobotok viszont megkövetelik a korszerű – szervorendszereket alkalmazó – hajtásvezérléseket, mivel a szükséges mozgási pontosságot a maximális megbízhatóság mellett manapság csak ezekkel lehet elérni.

Az elektronika szédületes fejlődését nem kell külön ecsetelni, aki csak játékra használja a PC-jét, az is tapasztalja az évenkénti fejlődési trendet. Ebből következik, hogy egy nyolc-tíz éve üzembe helyezett elektronikai rendszer meghibásodása esetén javíthatatlan, mert sem a vezérlés, sem a beavatkozó komponensek (mágnesek, motorok) nem beszerezhetőek, már kifutottak.
Egy vezérlőrendszer – folyamatos karbantartás mellett is – hirtelen és váratlanul megy tönkre, akár egy tévékészülék, amit már sokan megtapasztalhattunk. Ilyenkor kihívjuk a tévészerelőt, eltelik pár nap, mire kijön, majd megállapítja, hogy a készülék javítható-e vagy sem, aztán ha javítható, az újabb néhány napig is eltarthat.
Ez az atomerőművi fűtőelemek átrakásának időszakában elképzelhetetlen, itt azonnal (egy-két órán belül) el kell végezni a javítást. De hogyan, ha nincs alkatrész, és ha van is egy PC instal­láció, akkor sem két óra, hanem jóval több időre van szükség. A tévémeghibásodás esetén le kell mondanunk néhány érdekesnek vagy izgalmasnak ígérkező műsorról vagy egy jó meccsről, de az atomerőmű-átrakásnál bekövetkező hiba esetén jóval drágább lehet a „játék”, akár többnapos árbevétel-kiesést is okozhat, ami viszont összemérhető a karbantartó berendezés árával.

A fenti probléma megoldása az lehet például, amit a reaktor főosztósík-tőmítő gépénél alkalmaztunk, a helyi karbantartók teljes egyetértésével, hogy egységszinten duplikáltuk a gép speciális és elektronikus részeit.

Reaktor főosztósík csavarozógép meghúzó fej

Összefoglalva: A fentiekkel azt szerettük volna bemutatni, hogy a paksi blokkok élettartam-hosszabbításánál megkerülhetetlen tényező az azt kiszolgáló gépek élettartamának meghosszabbítása is.
Ennek érdekében célszerű lenne a meglévő karbantartó gépek felmérése, állapotuk meghatározása és egy fontossági sorrend felállításával tervszerűen beütemezni azok „élettartam-hosszabbítását”.
A felmérés választ adna arra is, hogy a Paksi Atomerőmű még előttünk álló húszéves blokki működésének könnyítése érdekében milyen további gépesítést lehetne megvalósítani.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka