Füstgáz hasznosítása a legnagyobb hatásfokkal

Komoly energiamegtakarítást és költségcsökkenést eredményez az a füstgázhasznosító berendezés, amelyet a szegedi TRD Inno Technológiai Kutató és Fejlesztő Kft. fejlesztett ki. Szentiványi Péter cégtulajdonos és ügyvezető azt szeretné elérni, hogy a megrendelő számára kevesebb mint egy év alatt térüljön meg az ára annak a készüléknek, amely a jelenleg tesztelt evolúciós prototípus fejlesztési adatai alapján a piaci igényeknek megfelelő kialakítással kerülne forgalomba.


Mikor alakult meg a TRD Inno Technológiai Kutató és Fejlesztő Kft.?
– A cégünk 2009 márciusában alakult, de már közel húsz éve foglalkozom fejleszté­sekkel. Cégként azonban könnyebb kapcsolatot teremteni a különböző vállalkozásokkal, mint magánszemélyként.
Honnan jött a füstgázhasznosító berendezés ötlete?
– Amikor évekkel ezelőtt kaptam egy magas fűtésszámlát, elgondolkodtam, hogyan lehetne csökkenteni a költségeket. A TRD-FH–4 füstgázhasznosító berendezés fejlesztését lényegében az egyre emelkedő tüzelőanyagárak és a fokozódó légszennyezés problémája tette indokolttá. A fejlesztés alapjaként a meglévő fűtőrendszerekből kiáramló füstgáz lehető legnagyobb hatásfokkal történő kezelését határoztuk meg. A berendezésben fantáziát látott a budapesti Technobau Hungária Kft., amely a mai napig támogatja a fejlesztést.

A TRD-FH–4 füstgázhasznosító berendezés prototípusa

Milyen elven működik a készülék?
– Az eljárás az ipar számos területén ismerősen hangzó, folyadékon történő átbuborékoltatás lett. A buborékoltatás során a füstgáz nagy felületen, közvetlenül érintkezik a hő hasznosítójaként és egyben szűrőként funkcionáló folyadékkal (például háztartási vízzel), ezáltal a legjobb hatásfokkal képes a hőjét elvonni, és a benne található káros anyagokat leválasztani. Az eljárás gyakorlati hasznosíthatóságának érdekében olyan módszert fejlesztettünk ki a buborékoltatásra, amely nagyban elősegíti a buborékoltatáskor történő hőelnyelés és szűrés hatásfokának növelését, és a hozzá szükséges energia- és vízigény, valamint készülékméret csökkentését. A berendezés hatásfokát azzal is fokoztuk, hogy kifejlesztettünk és beépítettünk egy, a készülékből a hőleadó egységén keresztül átszivattyúzott víz által meghajtott, szabadsugár turbina meghajtású légturbinát is, amely a füstgáz készüléken való átáramoltatását végzi. A turbinamegoldás további előnye, hogy a forgó részek súlyát hatékonyan tudtuk csökkenteni, amivel mérsékeltük a forgatásához szükséges energiaigényt.
Mi volt a fejlesztés elsődleges célja?
– Az elsődleges cél az volt, hogy a füstgázokban rejlő hő szinte maradéktalanul hasznosuljon. Ez rendkívül komoly energiamegtakarítást eredményez. A TRD-FH–4 prototípusban alkalmazott eljárások használatával elértük, hogy a tüzelőberendezésekből kiáramló forró – akár több mint 600 fokos – füstgáz környezeti hőmérséklethez közelítő hőmérsékleten, jelentősen megszűrve távozzon a készülékből.
Hogyan védik a találmányukat?
– A TRD-FH–4 füstgázhasznosító berendezés fejlesztési anyaga alapján PCT nemzetközi bejelentést nyújtottunk be Method and apparatus for handling gases címmel.
Milyen környezetvédelmi tulajdonságai vannak a berendezésnek?
– A berendezésünkkel jelentősen javítható bármely biomassza, szén- vagy gáztüzelésű kazán hatásfoka és károsanyag-kibocsátási mutatója. Ezzel a technológiával a kondenzációs gázkazánok hatásfokát közelítő hőhasznosítással lehet biomassza-üzemű kazánokat üzemeltetni, ami a jelenlegi megoldásokhoz képest több tekintetben is előnyös: csökken például a felhasznált tüzelőanyag mennyisége és ezáltal a károsanyag-kibocsátása, a keletkezett füstgáz tisztábban távozik a környezetbe, a leválasztott káros anyagok kezelhetővé válnak a szennyvíztisztító rendszerekben, az aktív porleválasztás miatt pedig pozitív élettani hatása van, csökkennek az asztmás, allergiás tünetek.
Milyen előnyöket jelenthet a füstgázhasznosító a magán-, illetve ipari felhasználóknak?
– A magánszférában jelentkező fűtésiköltség-csökkenés jelentős megtakarításokat eredményezhet. Azt szeretném elérni, hogy egy fűtési szezon, de inkább rövidebb idő alatt visszahozza az árát felhasználóinak a forgalomba kerülő berendezés. Az ipari szektor esetén az energiahatékonyságból és az alacsonyabb üzemeltetési költségekből fakadó kiadáscsökkenés, emellett az így jelentkező plusz szén-dioxid-kvótaeladásokból származó jelentős bevételek előmozdíthatják az ipari szolgáltatások színvonalát és a fejlesztéseket.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka