FuranFlex Antikor

Az emberiség évszázadok óta téglából, agyagból, betonból, fémből készíti a kémény­csöveket. A napjainkban használatos fűtőberendezések alacsony füstgázhőmérséklete következtében azonban ezek a kéménycsövek rövid időn belül a korrózió áldozatául esnek.


A Kompozitor Kft. vecsési telephelye

A kompozit olyan hőre keményedő műgyanta, amely üvegszálakkal vagy szénszálakkal erősítve kikeményedése után acélszilárdságú, hő- és korrózióálló szerkezetet képez. A kompozit nagy szilárdságú anyag, amelyet csövek, tartályok, autóbuszok, hajók, sőt repülőgépek gyártásánál használhatnak fel. Legfőbb előnyei: könnyebb, mint az acél, magas szilárdságú, rossz hővezető, jól ragasztható, nem rozsdásodik. Bármilyen hosszú cső készíthető belőle tetszőleges átmérővel 80 és 1600 milliméter között. Hőállósága, típusától függően, egy óra időtartamig 500 Celsius-fok, illetve akár 1000 °C. Tartós hőállósága 250 °C, illetve 450 °C.

A kompozit anyagból készült FuranFlex műgyantával impregnált üvegszövet – úgynevezett Icopreg – rétegekből áll. A béléscső falvastagsága kikeményedés után 2,5-3 milliméter. A vastagságot az üvegszövetrétegek száma határozza meg. Az Icopreg rétegeket egymásra helyezve, megfelelő nyomással és megfelelő hőmérsékleten a kompozit anyag megkeményedik, és így áll elő a kívánt formájú FuranFlex kéménybéléscső.

A FuranFlex technológiával készült kéménycsőre a gyártó 25 év garanciát vállal, ám ennél jóval hosszabb működésre alkalmas. Eddig ötmillió méter FuranFlex kéménycsövet építettek be a világ 34 országában.

A FuranFlex beépítések nagy hőmérsékletű füstgázokat igénylő kéményekben történtek. Gazdasági okokból a mai fűtőberendezésekben folyamatosan csökkentették a füstgázok hőmérsékletét, hiszen minél magasabb a füstgáz hőmérséklete, annál több hőenergiát visz magával a szabadba. Ezért a több száz Celsius-fokos hőmérsékleten dolgozó FuranFlex bizonyos esetekben 100 °C körüli hőmérsékleten kell, hogy működjön. Ezen az alacsony hőmérsékleten azonban a füstgázokból kicsapódó korrozív folyadékok mennyisége jelentősen megnövekszik – ipari kémények esetében ez akár több ezer litert is jelenthet óránként. Ez az extrém módon megnövekedett korróziós terhelés elgondolkodtatta a Kompozitor mérnökeit és vegyészeit: fejleszthető-e olyan anyag, amely képes tökéletesen elszigetelni a korrozív anyagokat a béléscsövek falától, így biztosítva az évtizedekig tartó zavartalan működést, akár ipari környezetben is? Kísérletek folytak sok helyen olyan festékek, adalékanyagok kifejlesztésére, amelyek ezt a hatást megszüntetnék vagy csökkentenék. Erre azonban gazdaságosan alkalmazható eredmény eddig sehol sem született.

A Kompozitor fejlesztéseinek eredményeként született egy megoldás, amely alkalmazható műgyantából készült termékek korrózió elleni védelmére: a termék felületének műanyag fóliával történő bevonása. A fólia egy vékony, hajlékony, hőre lágyuló, könnyen éghető műanyag. Nagy mennyiségben alkalmazzák a polietilén, polipropilén változataiból készült fóliákat különböző célokra, például élelmiszerek csomagolására a boltokban. Ezek a fóliák savállóak, nem érzékenyek a korrózióra, de égnek, mint a zsír.

Vizsgálataink szerint ezek a fóliák mole­ku­láris adhézióval nagyon jól feltapadnak a FuranFlex felületére, és azt tökéletesen korrózióállóvá teszik.

A FuranFlex® AntiKor a keletkező savaknak ellenáll, azok szabadon folyhatnak le a kéménycső alatti gyűjtőedénybe (1. ábra).

1. ábra. FuranFlex® AntiKor rétegrendje

A FuranFlex® csöveket már évek óta alkalmazzák esővíz függőleges irányú levezetésére. Az esővízben lévő szilárd szemcsék a függőleges csövet nem károsítják, de az esővízlevezető cső alsó végén, a vízszintes szakaszon FuranFlex® cső nem alkalmazható, mert a vízzel sodort kavicsszemcsék a csövet elkoptatják. A FuranFlex® AntiKor cső belső felülete a koptató hatásnak ellenáll.

FuranFlex® technológiánál a felfújáshoz szükséges polietilén tömlőt a cső kikeményedése után ki lehet, és ki is kell húzni.

A FuranFlex® AntiKor kéménybéléscső belső fóliája hasonló anyagból készül, de a keményítés után a kéményből nem kell és nem is lehet kihúzni, még nagy erővel sem. A fólia a kondenzációs kazánokhoz előírt hőmérsékletig hőálló, tökéletesen korrózió- és kopásálló, mechanikusan rögzül a FuranFlex® anyagához, nem gyújtható meg, a fagypont alatti hőmérsékletet is elviseli.

A FuranFlex® AntiKor fóliatömlője a polietilén különböző típusainak (LDPE, MDPE, HDPE) és egyéb adalékok keveréke. Vastagsága 170 mikron. Ez a polietilén fólia minden külső vegyi és koptatóhatásnak ellenáll.

Az anyagok tűzállóságát az ún. oxigénindex mutatja meg. Ez a szám jelzi, hogy minimum hány százalék oxigénnek kell jelen lennie, hogy egy anyag égjen.

A táblázatból látható, hogy a polietilén a legjobban éghető műanyag.
A FuranFlex® AntiKor cső belső falán lévő polietilén fóliatömlő azonban még láng hatására sem gyullad meg, tökéletesen tapad a FuranFlex® anyagához, ezért nem jutnak alá az égéshez nélkülözhetetlen oxigénmolekulák (1. kép).

1. kép. A FuranFlex® AntiKor belső falán a fólia nem ég

A FuranFlex® AntiKor béléscsőnél alkalmazott polietilén fólia külső felületéből „horgok” állnak ki, amelyek anyaga szintén polietilén. A „horgok” felfújáskor behatolnak a még lágy műgyantába, és a kikeményedés után szilárd kapcsolatot létesítenek (2. ábra).

2. ábra. A kis „horgok” rögzülnek a FuranFlex® még lágy állapotú gyantájába

Előnye, hogy a fóliát a kikeményedés után a kéményből nem kell kihúzni, így a munkafolyamat lerövidül, és a környezet is kevésbé károsodik (2. kép).

2. kép. FuranFlex® AntiKor kéménybéléscső

A FuranFlex® AntiKor garantált élettartama 25 év!•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka