2016. június 1.

Szerző:
S. K.

Eszköz az elmének

Tavaly szeptemberben 25. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat május 30-án, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében mutatták be.


A megadott határidőig összesen 78 pályázat érkezett a verseny titkárságára (ebből nyolc jelentkezés határon túli magyar fiataloktól). A zsűri 53 pályázatot fogadott el, illetve javasolt kidolgozásra. Ezek közül hét pályázat tudományos kutatási vizsgálatok, mérések elvégzését és összefoglaló tanulmány elkészítését, míg 46 pályázat új eszköz, eljárás kidolgozását tűzte ki célul. A tudományosan megalapozott, részletesen kidolgozott pályázatokat 2016. március 31-éig kellett beküldeni a verseny titkárságára. A határidőre 46 pályamunka kidolgozása fejeződött be.

A bírálóbizottság április 27-én megtartott ülésén három első, három második, négy harmadik, illetve két különdíjat ítélt oda. A zsűri döntése értelmében a 2016. szeptember 16. és 21. között Brüsszelben megrendezésre kerülő 28. EU Contest for Young Scientists európai döntőben a három első helyezett pályázat képviselheti hazánkat. A három első és a három második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, százezer forintos ösztöndíjban részesült. A Siemens Zrt. százezer forintos, egyösszegű Junior Ösztöndíját az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, Horváth Roland, a soproni Széchenyi István Gimnázium 15 éves tanulója kapta meg. A Magyar Innovációs Szövetség százezer forintos különdíjában a legjobb határon túli pályázó, Imets Tamás részesült.

Első díjas lett Tóth Fanni és Horváth Roland Mutasd! – Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftvere. A soproni Széchenyi István Gimnázium diákjainak célja az volt, hogy minél több fiatallal megszerettessék a jelnyelvet, hogy érdeklődjenek a siket kultúra iránt. A Mutasd! egyfajta kedvcsináló ahhoz, hogy belépjünk ebbe a különleges világba. Ebben segít a két kéz, valamint a kezek mögött megjelenő, többnyire vidám clipart kép, amelynek ki­választását hosszú válogatás előzi meg. A jelnyelv tanulása során fontos, hogy különbséget tudjunk tenni az ikonikus és az absztrakt jelek között. Az ikonikus jelek könnyebben megjegyezhetők, mert van kapcsolat a jel és a jelentés között, míg az absztrakt jeleknél nincs. A győztesek a könnyebb tanulás érdekében minden jelhez képet és leírást is kapcsoltak, megkönnyítve ezzel azok megjegyzését.

Ugyancsak első díjas lett Udvardi Péter Mikroelektromechanikai struktúra alacsony frekvenciás hangok és rezgések érzékelésére című pályázata. A Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium diákja alacsony frekvenciás hangok, rezgések passzív érzékelése vagy mechanikai energiájuk elektromos feszültséggé alakítására talált megoldást egy olyan mikroelektromechanikai struktúrával (MEMS), amelynek rezonanciafrekvenciája 200-300 hertz körüli, így a kérdéses tartományban nagy amplitúdóval rezgethető. A kitérésekből származó mechanikai energiát egy piezoelektro­mos réteggel elektromos feszültséggé alakíthatják. A chipet széles körben lehetne használni, fontos felhasználási lehetőség a külső egység nélküli, passzívan működő cochleáris implantátum, amely nagyban javítaná a súlyos halláskárosulásban és siketségben szenvedők életminőségét.

Szintén első díjas lett Imets Tamás Egy eszköz az elmének című dolgozata. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákjának rendszere nemcsak rengeteg tevékenységet képes irányítani, hanem olyan mesterséges intelligenciával ruházta fel az erdélyi fiatalember, amely segít a felhasználónak könnyen alkalmazkodni a készülék elvárásaihoz. Észleli a kezdő felhasználó akaratát, mielőtt ő képes lenne profi agykontrollra, és ennek függvényében végzi el a feladatokat. A korlátokat is a felhasználó után állítja be, ha azt érzékeli, hogy nem képes elérni a haladó szintű figyelem vagy gondolkodásos értéket, akkor csökkenti ezeket. Ha azt érzékeli, hogy a használója megfelelően képes irányítani, a szoftver ezt is érzékeli, és haladó módba lép, amely sokkal pontosabb vezérlést biztosít. Az intelligencia mellett egy online webszerver is van a készülékben, ez a felhasználóról készít statisztikát, elemzi az adatokat, amelyek egy jelszóval ellátott weboldalon megtekinthetők.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka