2016. szeptember 1.

Szerző:
Szegedi Imre

Egyetlen Földünk

Itt élünk ezen az élet szempontjából kedvező környezetben keringő bolygón, és nem értékeljük, hogy milyen hatalmas szerencsében van részünk. A megóvás helyett leraboljuk, amit a bolygó az elmúlt időszakban létrehozott. Többet fogyasztunk, mint amennyi értéket a Föld fenntartható módon elő tud állítani.

A lerablás mértékét a túlfogyasztás világnapja szemlélteti. Ez a nap idén augusztus 8-án volt. Amit ezt követően az év végéig fogyasztunk, azzal a bolygó tartalékait éljük föl – itthon és külföldön egyaránt, igaz, eltérő arányban. Ha mindenki úgy élne, ahogy mi magyarok, akkor 1,7 Földre lenne szükségünk. Ha a luxemburgiak nívóján dőzsölne valamennyi ember, akkor 9,1 Föld kellene, ha az indiaiak szintjén, akkor elég lenne 0,7 Föld. Csakhogy ez nem kívánságműsor, hiszen egyetlen bolygónk van. És a szíve mélyén mindenki úgy szeretne élni, ahogy a luxemburgiak.

A túlfogyasztás világnapja 2000-ben még késő szeptemberre esett. Tavaly óta újabb öt nappal hamarabb éltük fel a megújulni képes erőforrásokat. Legyinthetnénk, hogy ez nem sok, pedig az. A tendencia egyértelmű, hiszen a gazdaság, a népesség és a fogyasztás egyre nőtt az elmúlt évtizedekben, miközben a Föld ugyanakkora maradt.
A túlhasználat csupán egy ideig lehetséges, a természeti rendszerek egy idő után károsodnak, majd összeomlanak, ahogy már most is tapasztaljuk sok helyen a vízhiányt, a sivatagosodást, a talajeróziót, a fajok kihalását és az éghajlatváltozást.
Az utóbbit támasztja alá a túlfogyasztás napjával szinte egy időben megjelent közlemény: a 2015-ös év volt a legforróbb a mérések megkezdése óta. Ne reménykedjünk, az idei sem a hűvösebb évek közé kerül majd.
Hiába a figyelmeztetés, hogy a rendszer fenntarthatatlan, mert több szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe, mint amennyit az óceánok és erdők képesek felszívni, nagyobb léptékben halászunk és gyorsabban irtjuk ki az erdőségeket, mint ahogyan azok újratermelődhetnének, újra­nőhetnének, nem változik a magatartásunk.

Az optimisták szerint a változás megvalósítható a jelenlegi technoló­giai fejlettség mellett. Olyan szektorra kell gondolni, mint a megújuló energiák területe. Néhány ország vállalta a kihívást. Costa Rica például az ország elektromosságának 97 százalékát megújuló erőforrásokból nyerte 2016 első három hónapjában. Portugália villamosáram-igényét több napon át 100 százalékban megújulókból fedezte.
Apró és megsüvegelendő eredmények ezek, ám vajmi keveset érnek, ha a példa nem lesz általános. Ha pedig nem lesz általános, a túlfogyasztás napja egy-két éven belül már júliusra esik, majd júniusra…•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka