2012. május 3.

Szerző:
Bencze Áron

KE-TECH Kft. • ketech.hu

Egyedülálló kalibráló laboratórium

Kelet-Európában egyedülállónak számító kalibráló laboratóriumáról és a ron­cso­lásmentes szakma népszerűsítési lehetőségeiről beszélgettünk a KE-TECH Kft. ügyvezető igazgatójával, Kecskés Péterrel, aki hangsúlyozta, hogy az országban egyedüliként 2005 óta rendelkeznek röntgenátvilágítási szolgáltatással is.


Szerviz és kereskedelem egyaránt szerepel a KE-TECH profiljában. A két üzletág közül melyik a domináns?
– Eredetileg roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök forgalmazására alapították a KE-TECH Kft.-t 1991-ben, azonban a rendszerváltás után kialakult piaci rések eredményeképpen egyre nagyobb teret kapott a kereskedelmi üzletág is. A cég palettáján megtalálható a varratalakmérőtől a bonyolultabb röntgenkészülékig minden, ami a roncsolásmentes anyagvizsgálatot szolgálja. A húsz évvel ezelőtti állapot mára teljesen megváltozott, és jelenleg a kereskedelem teszi ki bevételeink 90 százalékát! Ugyanakkor az is tény, hogy a szervizelés jelentősége ismét megnőtt: régebben az alkatrészek beszerzése okozott problémát, ma pedig a magas árak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bár a gyártók is kínálnak szervizelést, azonban amerikai vagy német cégekhez eljuttatni egy-egy eszközt nemcsak sok pénzbe kerül, de rengeteg időbe is.

Digitális szkenner ipari computerradiográfiai alkalmazásokhoz

Az elmúlt húsz évben menyiben alakult át az anyagvizsgáló eszközpark összetétele?
– Az alkalmazott eszközök és eljárások tekintetében az ultrahan­gos vizsgálatok képezték a kereslet 60 százalékát, a röntgenvizsgálatok a volumen harmadát tették ki, míg a mágneses vizsgálatok a tizedét sem. A modernizálódás – elsősorban a számítástechnika fejlődésének – hatására a szakma a digitális radiográfia felé tolódott el, és a röntgenvizsgálatok jóval nagyobb szerepet kapnak, mint korábban, mert nemcsak a hibatípusokat, de a hibaméreteket is meg lehet állapítani. Ehhez kapcsolódó szolgáltatásunk: a röntgenfilmek felhasználása után visszamaradt minimum 500 kilogramm ólom­fóliát cégünk költségmentesen elszállíttatja.

Cégüknek a Nemzeti Akkreditáló Testület által elismert laboratóriuma is van. Ilyen típusú laborból Kelet-Európában nem sok akad…
– A vizsgáló- és mérőeszközök által szolgáltatott eredmények érvényessége érdekében a berendezéseket meghatározott időszakonként vagy használat előtt kalibrálni vagy hitelesíteni kell olyan mérési etalonokkal való összehasonlítás révén, amelyek visszavezethetők a nemzetközi vagy nemzeti mérési etalonokra. A kalibrálási bizonyítvány tartalmazza a mért paramétereket, az egyes értékek kiterjesztett mérési bizonytalanságát, valamint a készülék minősítő lapját. A minősítés alapját a szabványban előírt határértékek, illetve néhány paraméternél (adóimpulzus, frekvenciamenet) az adott készülékre megadott gyári értékek képezik.

Fázisvezérelt ultrahang

Cégünk gyártófüggetlen, azaz a konkurencia gépeit is tudjuk kalibrálni. Ennek köszönhetően külföldről – Szlovéniából, Szerbiából és Szlovákiából – is számos megkeresést kapunk, sőt egy alkalommal kalibráló laboratóriumunk egy finn atomerőmű ultrahangos berendezéseit a helyszínen kalibrálta be. Ehhez hasonló egyedi elbírálás alá esik a Paksi Atomerőmű is, ahonnan a sugártelítettség miatt a hatóság nem engedélyezi elszállítani a készüléket. Laboratóriumunk 12 hónapos intervallumra hitelesíti a mérőeszközöket, de a cégek saját laboratóriumi méréseikkel akár két évig is kitolhatják az érvényes­sé­get, és hogy egy ellenpéldát is említsek, a repülőgépipar résztvevői mérésügyi rendszerük értelmében félévente végeztetik el a kalibrálásokat.

A Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség al­elnökeként milyen kitörési pontokat lát a szakma népszerűsítését illetően?
– A szakma legnagyobb kihívása, hogy a modern világ fiataljai számára eladhatóvá tegye önmagát. A mai generáció elsősorban a marketing és az informatika világában látja a jövőt, pedig tény: roncsolásmentes anyagvizsgálat nélkül nem működnének a hajók, az autók, leállna a közlekedés, de még a gyárak sem tudnának üzemképesek maradni. A szövetség, a külföldi gyártókkal közösen, évente több alkalommal is workshopot rendez tagjai számára. Ezekre a rendezvényekre meghívjuk a felsőoktatási intézményeket is.
A programokon egyebek mellett a vevők vizsgadarabjait is be lehet vizsgálni, illetve különböző feladatok és mérések elvégzéséhez is segítséget nyújtunk.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka