2012. május 3.

Szerző:
Bencze Áron

KE-TECH Kft. • ketech.hu

Egyedülálló kalibráló laboratórium

Kelet-Európában egyedülállónak számító kalibráló laboratóriumáról és a ron­cso­lásmentes szakma népszerűsítési lehetőségeiről beszélgettünk a KE-TECH Kft. ügyvezető igazgatójával, Kecskés Péterrel, aki hangsúlyozta, hogy az országban egyedüliként 2005 óta rendelkeznek röntgenátvilágítási szolgáltatással is.


Szerviz és kereskedelem egyaránt szerepel a KE-TECH profiljában. A két üzletág közül melyik a domináns?
– Eredetileg roncsolásmentes anyagvizsgáló eszközök forgalmazására alapították a KE-TECH Kft.-t 1991-ben, azonban a rendszerváltás után kialakult piaci rések eredményeképpen egyre nagyobb teret kapott a kereskedelmi üzletág is. A cég palettáján megtalálható a varratalakmérőtől a bonyolultabb röntgenkészülékig minden, ami a roncsolásmentes anyagvizsgálatot szolgálja. A húsz évvel ezelőtti állapot mára teljesen megváltozott, és jelenleg a kereskedelem teszi ki bevételeink 90 százalékát! Ugyanakkor az is tény, hogy a szervizelés jelentősége ismét megnőtt: régebben az alkatrészek beszerzése okozott problémát, ma pedig a magas árak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bár a gyártók is kínálnak szervizelést, azonban amerikai vagy német cégekhez eljuttatni egy-egy eszközt nemcsak sok pénzbe kerül, de rengeteg időbe is.

Digitális szkenner ipari computerradiográfiai alkalmazásokhoz

Az elmúlt húsz évben menyiben alakult át az anyagvizsgáló eszközpark összetétele?
– Az alkalmazott eszközök és eljárások tekintetében az ultrahan­gos vizsgálatok képezték a kereslet 60 százalékát, a röntgenvizsgálatok a volumen harmadát tették ki, míg a mágneses vizsgálatok a tizedét sem. A modernizálódás – elsősorban a számítástechnika fejlődésének – hatására a szakma a digitális radiográfia felé tolódott el, és a röntgenvizsgálatok jóval nagyobb szerepet kapnak, mint korábban, mert nemcsak a hibatípusokat, de a hibaméreteket is meg lehet állapítani. Ehhez kapcsolódó szolgáltatásunk: a röntgenfilmek felhasználása után visszamaradt minimum 500 kilogramm ólom­fóliát cégünk költségmentesen elszállíttatja.

Cégüknek a Nemzeti Akkreditáló Testület által elismert laboratóriuma is van. Ilyen típusú laborból Kelet-Európában nem sok akad…
– A vizsgáló- és mérőeszközök által szolgáltatott eredmények érvényessége érdekében a berendezéseket meghatározott időszakonként vagy használat előtt kalibrálni vagy hitelesíteni kell olyan mérési etalonokkal való összehasonlítás révén, amelyek visszavezethetők a nemzetközi vagy nemzeti mérési etalonokra. A kalibrálási bizonyítvány tartalmazza a mért paramétereket, az egyes értékek kiterjesztett mérési bizonytalanságát, valamint a készülék minősítő lapját. A minősítés alapját a szabványban előírt határértékek, illetve néhány paraméternél (adóimpulzus, frekvenciamenet) az adott készülékre megadott gyári értékek képezik.

Fázisvezérelt ultrahang

Cégünk gyártófüggetlen, azaz a konkurencia gépeit is tudjuk kalibrálni. Ennek köszönhetően külföldről – Szlovéniából, Szerbiából és Szlovákiából – is számos megkeresést kapunk, sőt egy alkalommal kalibráló laboratóriumunk egy finn atomerőmű ultrahangos berendezéseit a helyszínen kalibrálta be. Ehhez hasonló egyedi elbírálás alá esik a Paksi Atomerőmű is, ahonnan a sugártelítettség miatt a hatóság nem engedélyezi elszállítani a készüléket. Laboratóriumunk 12 hónapos intervallumra hitelesíti a mérőeszközöket, de a cégek saját laboratóriumi méréseikkel akár két évig is kitolhatják az érvényes­sé­get, és hogy egy ellenpéldát is említsek, a repülőgépipar résztvevői mérésügyi rendszerük értelmében félévente végeztetik el a kalibrálásokat.

A Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség al­elnökeként milyen kitörési pontokat lát a szakma népszerűsítését illetően?
– A szakma legnagyobb kihívása, hogy a modern világ fiataljai számára eladhatóvá tegye önmagát. A mai generáció elsősorban a marketing és az informatika világában látja a jövőt, pedig tény: roncsolásmentes anyagvizsgálat nélkül nem működnének a hajók, az autók, leállna a közlekedés, de még a gyárak sem tudnának üzemképesek maradni. A szövetség, a külföldi gyártókkal közösen, évente több alkalommal is workshopot rendez tagjai számára. Ezekre a rendezvényekre meghívjuk a felsőoktatási intézményeket is.
A programokon egyebek mellett a vevők vizsgadarabjait is be lehet vizsgálni, illetve különböző feladatok és mérések elvégzéséhez is segítséget nyújtunk.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka