2013. május: jegyzet, portré, tudomány, innováció, startup, egyetem, kiállítás/konferencia, agrárium, zöldkörnyezet, atomenergia, hulladékgazdálkodás, disszemináció, elektronika, biztonságtechnika, it, nanotechnológia
2013. május 2.

Szerző:
Szabó C. Szilárd

Elektrotechnik Szerviz Kft. • et-szerviz.hu

Csúcstechnikát alkalmaznak a védelemben

A szegedi székhelyű Elektrotechnik Szerviz Kft. csúcstechnikát alkalmaz a biztonságtechnikai rendszerek kiépítésében. Varga Tibor ügyvezető igazgató elmondta, főként ipari létesítmények mechanikus és elektronikus védelmi rendszerének tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkoznak.


Mikor alapították az Elektrotech­nik Szerviz Kft.-t?
– Cégünket 2007 nyarán alapítottuk meg Szegeden. Munkatársaim már a cégalapítást megelőzően is hasonló profilú, vagyis biztonságtechnikai rendszerek tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó társaságoknál dolgoztak. Az Elektrotechnik Szerviz Kft.-t – amely jelenleg 12 főt foglalkoztat – ketten irányítjuk Jakab Ferenc cégvezetővel, okleveles villamosmérnökkel, aki a szakmai munkáért felel, és már 1975 óta foglalkozik biztonságtechnikai rendszerekkel. Én ügyvezetőként a szerződéskötésekért, a pénzügyekért és a humánerőforrással kapcsolatos dolgokért felelek. Cégünk két komoly minősítéssel (ISO 9001 minőségbiztosítási és ISO 14001 környezetirányítási) is rendelkezik.

Biztonsági kerítés lézeres érzékelő­rendszerrel

Milyen referenciákat tudnak felmutatni?
– Az Elektrotechnik Szerviz Kft. kevésbé foglalkozik a lakásriasztók telepítésével, mert úgy ítéltük meg, hogy ott a piac már viszonylag telített. A vagyonvédelem területén főként ipari telephelyek, létesítmények mechanikus és elektronikus védelmi rendszerének tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozunk. Kiemelt helyet kap munkáinkban a kerítésvédelmi rendszerek kivitelezése, melyek az alkalmazott optikai szálas érzékelőkábelek alkalmazásával jelenleg a csúcstechnikát képviselik. Speciális terület – amely a kerítésvédelmi rendszereket jól kiegészíti – a biztonsági kerítések, motoros és mechanikus biztonsági ajtók és kapuk szerelése. Emellett természetesen telepítünk riasztó-, video- és tűzjelző-, illetve beléptetőrendszereket. Cégünk erőssége az integrált biztonságtech­nikai rendszerek – riasztáskezelő, kerítés­védelmi, videomegfigyelő és beléptetőrendszer – tervezése, telepítése és karbantartása. Megbízásaink a néhány millió forintostól a százmilliósig terjednek. Szegeden a Tisza-palota teljes beléptetőrendszerét mi terveztük, kiviteleztük és működtetjük. De ahogy lenni szokott, az ember sosem lehet próféta a saját hazájában, így viszonylag kevés munkánk akad Szegeden. A legjelentősebb munkáink közé tartozik az, amit már régóta végzünk az E.On Zrt. debreceni régiójában, ahol mintegy ötven transzformátorállomás kerítésének védelmét terveztük meg, láttuk el a legkorszerűbb elektronikai berendezésekkel. Emellett a Magyar Nemzeti Bank több objektumának, valamint a Mol telephelyeinek és a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek is terveztünk és telepítettünk biztonságtechnikai rendszert. Megalakulásunk óta az egyik legnagyobb megrendelőnk a Radioaktív Hul­ladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Non­profit Kft., amelynek mind a három telephelyén aktívan részt veszünk a biztonságtechnikai fejlesztésekben, beruházásokban, valamint egy partnercéggel közösen tartjuk karban a már meglévő rendszereket.

Mi volt a legutóbbi nagy munkájuk?
– A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. bátaápáti telephelyén részben a felszíni, részben a föld alatti létesítmény biztonságtechnikai rendszerének kivitelezése, amelynek során alvállalkozója voltunk egy hasonló területen dolgozó, nagy tapasztalattal bíró cégnek.

Milyen terveik vannak a jövőt illetően?
– Szegeden épül fel az ELI, a lézerközpont, amely a világ legmodernebb tudományos műhelye lesz. Terveink között szerepel az együttműködés a majdani kivitelezővel. Itt szeretnénk kamatoztatni azokat a tapasztalatainkat, amelyeket a Paksi Atomerőmű vagy az RHK Kft. biztonságtechnikai rendszerének kiépítésénél szereztünk. Szándékaink szerint a jövőben is tartós partnerei szeretnénk lenni az RHK Kft.-nek. Tudomásunk szerint a közeljövőben jelenik meg az a közbeszerzési kiírás, amely a cég központi telephelyének bővítésével, így annak biztonságtechnikai rendszerének fejlesztésével kapcsolatos. A pályázaton mi is indulunk, s reméljük, sikeresen szerepelünk.

Hogyan oldják meg, hogy ne kerül­jenek illetéktelen kezekbe azok a tervek, amelyek például a Magyar Nemzeti Bank objektumainak biztonságtechnikai rendszerét írják le?
– Cégünket másfél éve alaposan átvizsgálták. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelete adott ki számunkra telephelyengedélyt. Ilyet csak nagyon szigorú feltételekkel lehet megszerezni. Mi megfeleltünk a technikai és személyi kritériumoknak, így olyan objektumokban dolgozhatunk, amelyek nemzetbiztonsági szempontból kiemeltek. Cégünk rendszere zárt, belső szabályzataink rendkívül szigorúak, ezért olyan feladatokat is elvégezhetünk, amelyek esetlegesen nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.•

 
Innotéka