Bionikus eszközök látássérülteknek

Magyar kutatók a látássérültek mindennapjait megkönnyítő intelligens felismerő eszközök fejlesztésén dolgoznak. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán Szolgay Péter dékánnal és Karacs Kristóf docenssel beszélgettünk.


A tudomány milyen technikai újdonsággal siet a látássérült emberek segítségére?

Szolgay Péter: Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében dolgozunk konzorciumi partnereinkkel egy projekten, amelynek célja olyan új technológiák kifejlesztése látássérült és vak emberek számára, melyek segítségével több információhoz juthatnak a környező világból. Az ITK-n folyó kutatás-fejlesztésben jelenleg ez elsősorban mobiltelefonra épülő alkalmazásokat jelent.

Hol tartanak az intelligens bionikus szemüvegek fejlesztésében?

Karacs Kristóf: Rövid távú megoldásként hordozható intelligens eszközökben gondolkodunk, ennek egyik víziója a bionikus szemüveg, amivel már több piaci szereplő is megjelent. Viszont egy mobiltelefon segítségével is meg lehet valósítani mindazt, amit a szemüveggel, a használata talán nem annyira kényelmes, de sokkal egyszerűbb a már amúgy is megvásárolt készülékre egy szoftvert telepíteni, mint a drága új eszközt megvetetni a látássérültekkel, akik között sok az idős ember.

A bionikus szemüveg feladatkoncepciói
Milyen konkrét felismerési feladatokra képes ez a mobiltelefonon alapuló eszköz?

SZ. P.: Az egyik legizgalmasabb a bankjegyfelismerő funkció. Miután a szoftver számos paraméter alapján azonosította, emberi hanggal tájékoztatja a felhasználót, hogy milyen címletű bankjegyet tart a kezében. Az okostelefon előnye, hogy kamerája nagy felbontású kép készítésére képes, azonban a gépi felismerésnél számos olyan mérnöki problémát kell megoldanunk, mint például az árnyék vagy az esőben elhomályosodó kép.

Bankjegyfelismerés mobil platformon

K. K.: Az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal régóta együttműködünk. A jelenlegi projektnél Szuhaj Mihálynak, a kuratórium elnökének közreműködésével egy szakértői csoport gondolta végig, melyek azok a területek, ahol a látássérülteknek a kutatás-fejlesztésünkkel segíteni tudnánk. Ilyen a már említett bankjegyfelismerés, a fényforrások megtalálása, jelek, piktogramok, kiírások felismerése, színek azonosítása, illetve olyan összetettebb feladatok, mint például a gyalogátkelőhelyek megtalálása és a közlekedési lámpák jelzéseinek felismerése. A látássérülteknek a legnagyobb kihívást az intelligens felismerő eszközök használatánál az jelenti, hogy nem tudják, milyen irányban van az információ, amire kíváncsiak. A mobiltelefon kamerájának a látószöge jóval kisebb, mint a szemünké, olyan, mintha egy csövön keresztül nézve próbálnánk megtalálni valamit, amit nem tudunk, hogy hol van. A keresésben a detektor funkció segít, és ha jó irányban van a telefon kamerája, gyorsított csipogással jelez a készülék, ugyanez a helyzet a bankjegyfelismerő funkciónál is. Nem szabad elfelejteni, hogy az egyetemen folyó kutatás-fejlesztésnek a társadalom számára hasznos alkalmazás mellett van egy másik oldala is; a tudományos alapkutatás, ami szinte teljesen független a termékfejlesztéstől.

A projekt többi részéről is mondana néhány szót?

K. K.: A Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által alapított Magyar Bionikus Látásközpontban folyik a kutatómunka. A projekt keretében együttműködünk a konzorciumi partnereinkkel; a Femtonics Kft.-vel, a Szegedi Egyetemmel és a Friedrich Miescher Intézettel. A svájci partner a hosszú távon nagyon érdekes optogenetikai látás rehabilitáción dolgozott ebben a projektben. Várhatóan azoknak a betegeknek tud majd segíteni ez a módszer, akiknél a vakságot a retina fényérzékeny rétegének az elhalása vagy sérülése okozta, ilyen például a farkasvakság vagy az időskori makula degeneráció. A Friedrich Miescher Intézet tart a legelőrébb ezekben a kutatásokban. Azonban a tudományos szempontból izgalmas eredmények a betegekben hamis illúziókat is kelthetnek, és ezt minden­képpen el kell kerülnünk. Ha majd a fejlesztésünk letölthető lesz, sajnos akkor sem fogja látássérült társaink minden problémáját megoldani, és a társas érintkezést semmiképp sem helyettesítheti, legyünk tehát továbbra is segítőkészek, ha vak emberrel találkozunk. Az egyetem pedig abban szeretne nekik segíteni ezzel az új eszközzel, hogy néhány helyzetben ne legyenek feltétlenül másokra szorulva.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka