Biomarkerek és új diagnosztikai lehetőségek keresése a krónikus ízületi gyulladás korai felismerésében

A BioTalentum Kft. Közép-Európa egyik vezető intézménye a kutatási célokra, valamint gyógyszermolekulák tesztelésére alkalmas új sejtes és állatmodellek előállítása terén, több alkalommal beszámolt már az Európai Unió által finanszírozott projektjeiben elért eredményeiről.


Az EU FP7 kutatás-fejlesztési keretprogramjában támogatott Új diagnosztikumok és biomarkerek a krónikus ízületi gyulladás korai azonosításában című, rövid nevén D-Board projekt 11 résztvevőből álló nemzetközi konzorcium. A különböző lokalizációjú csont-, ízületi kopás és gyulladás, osteoarthritis (OA) az időskori mozgáskorlátozottság hátterében álló egyik legfőbb kiváltó ok. A betegség komoly problémát jelent az idősödő társa­dalmak számára Európa-szerte. Ezért egyre nagyobb figyelem irányul a betegség megértése és potenciális terápiás megoldások keresése mellett a korai felismerés és megelőzés témakörére is.

A porc kopásának detektálása radiológiai módszerekkel könnyen kivitelezhető, azonban a diagnosztizálás csak akkor lehetséges, amikor az ízületi rés már jelentősen beszűkült. Vagyis a betegség korai szakasza látens marad, megjelenő tünetek nélkül, így időben nem kezdhető meg a kezelése sem. Ezért olyan, ún. biomarkerekre lenne szükség, amelyek lehetővé teszik a betegség korai stádiumban való diagnosztizálását, hogy mód nyíljon a folyamat megállítására és a további káros elváltozások kialakulásának megakadályozására. A cél ugyanis nemcsak egy önmagában sikeres terápia kidolgozása, hanem minél inkább az időben történő detektálás és prognóziskészítés annak érdekében, hogy a betegség mindinkább megelőzhető legyen, megőrizve a mozgás és ezzel együtt az aktív és önellátó életre való képességet.

A D-Board projekt azt a célt tűzte ki, hogy olyan új biomarkereket találjon, majd validáljon, amelyek az ízületi gyulladás korai felismerésében és diagnosztizálásában lesznek alkalmazhatóak.

A projekt keretében a BioTalentum Kft. kutatócsapata indukált pluripotens őssejtek (közismert rövidítéssel iPSC sejtek; ábra) és más, ún. szöveti őssejtek in vitro differenciáltatása révén igyekszik porcszövetet létrehozni.

Az őssejtek differenciáltatása révén várakozásaink szerint a betegség kialakulásának megértése során új útvonalak, fehérjék és gének kerülhetnek előtérbe, amelyek közül biomarkereket is lesz lehetőségünk azonosítani. Mindemellett a betegség jobb megértésével az egyes terápiás lehetőségek terén is előrelépést várunk, legyen szó hatékony gyógyszerek vagy akár sejtterápiás eljárások jövőbeni fejlesztéséről.

A BioTalentum Kft. konzultációs üzletága (a BioTalentum Con­sul­ting) részt vett a projektjavaslat előkészítésében és benyújtásában, hozzá­járulva a sikeres pályázathoz, valamint a D-Board projekt disszeminációs és képzési munkacsomagját vezeti. Ennek keretében valósult meg a DELF (D-Board E-learninig Facility), azaz a projekt elektronikus képzési rendszere. A Moodle keretrendszerre épült alkalmazás segítségével a projekthez kapcsolódó szakmai és kiegészítő képzések (bioetika, szellemi tulajdonjog, projektmenedzsment) érhetők el a konzorciumi tagok számára. Elkészült egy népszerűsítő kisfilm is, amely elérhető a projekt Facebook oldalán.

A BioTalentum Consulting egy éve önálló üzletágként segíti ügy­feleit a H2020 európai uniós központi finanszírozású pályázatok beadásában, menedzsmentjében. Tesszük ezt lassan tízéves tapasztalatunkra alapozva, aminek során megismerhettük a központi finanszírozású pályázatok sajátosságait. Az elmúlt támogatási időszakokban (FP6/FP7) 22 projektben vett részt cégünk, és számtalan beadást támogatott Európa-szerte.

A 2014 januárjában indult Horizont 2020 Keretprogramban eddig 23 pályázat (SME Instrument, konzorciális, Marie-Curie) benyújtását támogattuk ügyfeleink számára, két, már nyertes H2020 pályázatunk pedig szerződéskötési fázisban van.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka