Biobutanol üzemanyag keverőkomponens gyártástechnológia/gyártó berendezés fejlesztése

A Kemobil Zrt. az Axiál Chem Kft.-vel egy megállapodás értelmében speciális butanol alapú bioüzemanyag – ezen belül butanol alapú biodízel üzemanyag fejlesztéssel is foglalkozik. Mindez azt jelenti, hogy növényi alapanyagokból a Kemobil és az Axiál Chem együttműködésével egy új technológiával butanolt állítunk elő, melynek üzemanyag-tulajdonságai az etanolhoz képest lényegesen jobbak – magyarázta Kótai László.


A Kemobil Zrt. európai uniós támogatást nyert el vissza nem térítendő formában Biobutanol üzemanyag keverőkomponens gyártástechnológia/gyártó berendezés fejlesztése címmel (projektazonosító: GOP-1.1.1-09/1-2009-0069), 70 százalék támogatási intenzitással.
Kótai László, az Axiál Chem kutatója kiemelte azt is, hogy a végterméket könnyebben lehet keverni, nem korrozív, nagyobb az égéshője, és nemcsak benzinalapú motorokba lehet felhasználni, hanem dízelmotorokba, sőt a biodízelgyártás egyik alapanyaga is lehet. A fejlesztés során az Axiál Chem a biodízelgyártás hulladék glicerinjéből és a butanolgyártás hulladék acetonjából állít elő egy olyan adalékot, amelyet bele lehet keverni a normál és a biodízel üzemanya­gokba is, utóbbinak leviszi a dermedéspontját mínusz 25 fokra, és megtöri a viszkozitását.

A Kemobilnál folyik az úgynevezett fermentációs és izolációs fejlesztés a butanol gyártására, az Axiál Chemnél pedig a két hulladék anyag kombinálása üzemanyaggá. Kótai László ezzel kapcsolatosan kitért arra is, hogy míg korábban egy tonna növényi olajból kevesebb mint egy tonna biodízelt tudtak elő­állítani, azonban a fejlesztésnek köszönhetően 1,2-1,3 tonnára növelhető a mennyiség.

Mint kiderült, a biodízeles kutatás nem nevezhető önálló, egyedi fejlesztésnek, ugyanis a cégcsoport egy integrált biomassza-hasznosító rendszer részeként tevékenykedik. Ennek értelmében a növényi olaj és cukor alapanyagok járulékos részeit elégetik, majd a keletkező hamut feldolgozzák ökotrágyává, s így – a nitrogénen kívül – minden összetevő visszakerül olyan mennyiségben a földbe, ahogy eredeti állapotában megtalálható volt. Kótai László végül hozzáfűzte: a granulátum a hozzáadott nitrogénműtrágyát a talaj nedvességtartalma által kontrolláltan bocsátja ki magából. A fejlesztést jelenleg tesztelik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka