2013. november 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Barangoljon az Iparművészeti Múzeumban!

Ez a múzeum az első olyan épület Magyarországon, melynek belső terei bejárhatók a Street View alkalmazással. A Google és a kulturális intézmény együtt jelentette be, hogy az Iparművészeti Múzeum mostantól éjjel-nappal nyitva áll a világ internetezői előtt, mert – a Google Art Projectben megtalálható magyar múzeumok közül elsőként – kibővítette Street View technológiával online kiállítását.


Az Art Project a Google Kulturális Intézetének kezdeményezése, célja, hogy megőrizze és mindenki számára néhány kattintással elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A mindössze két éve nyílt globális virtuális kiállításban már megtekinthető az Iparmű­vészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum válogatott gyűjteménye.
Most az Iparművészeti Múzeum online kiállítása Street View tech­nológiával gazdagodott. A technológiának köszönhetően az európai szecesszió pompás épületében közel ezer négyzetméteren sétálhatunk úgy, mintha csak a helyszínen nézelődnénk. Le- és felnézve, jobbra, balra fordulva megcsodálhatjuk az épület különlegességeit, az üveg­csarnokot és a Budapestet bemutató útikönyvekben gyakran szereplő csodás színes felülvilágítót is. A kiállítási tárgyakra rá is közelít­hetünk, így minden apró részletet alaposan szemügyre vehetünk.

Emellett egy igen különleges, hétmilliárd pixel felbontást produkálni képes technológia is megérkezett a múzeumba, ennek köszönhetően készült fénykép Jan van Roome Jézus születése című 1520 körüli falikárpitjáról. A műtárgy így gigapixeles felbontású, szabad szemmel nem látható részleteit is tanulmányozhatjuk.
A magyar múzeumon kívül világszerte több mint 30 intézmény több mint ötezer műtárgyával bővül az online kiállítás. Az Art Projectben kiállító országok száma immár meghaladja a 40-et, az intézmények száma 300 fölött jár, és az internetezők több mint 48 ezer művet nézhetnek meg az online virtuális múzeumban.
A múzeumban használt speciális felszereléssel a Google jelenleg is járja Magyarországot, hogy az ország érdekes és különleges, csak gyalog megközelíthető látványosságait, kulturális kincseit is megmutassa a világ internetezőinek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka