Az eukarióta sejtek kialakulásának okai

A Nature Ecology and Evolution folyóirat Zachar Istvánt, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) főmunkatársát kérte fel az eukarióta sejtek ki­alakulásá­nak okaival foglalkozó tanulmány el­bírálására, illetve értékelő véleménycikk írására.


Az állatok, a növények és minden magasabb rendű életforma úgynevezett eukarióta sejtekből épül fel, amelyeknek van sejtmagjuk, és a bennük zajló energiatermelést a mitokondriumok végzik, amelyek év­milliárdokkal ezelőtt maguk is önálló baktériumok voltak. Egyes kutatók szerint az eukarióta sejtek kialakulását az indította el nagyjából kétmilliárd éve, hogy az ősi gazdasejt bekebelezett egy másik baktériumot, de nem emésztette meg. Mások szerint a baktérium a gazdát fertőző élősködő lehetett.

A Zachar István által elbírált tanulmány annak a hipotézisnek a helytállóságát vizsgálta, amely szerint a mitokond­rium rendkívül nagy energetikai előnyt biztosított a korai eukarióták számára, mivel így a sejtek belsejében zajlott az energia­termelés. A tanulmány szerzői azt kutatták, hogy mekkora energia­nyereséggel lehet számolni, ha nem a modern eukarióta gazdákat és a mostani mitokondriu­mokat, hanem a kétmilliárd évvel ezelőtt élt őseik működését vesszük alapul, amelyek még messze nem alkalmazkodtak olyan tökéletesen a munka­megosztáshoz. Az eredmények szerint ekkor szinte eltűnik a feltételezett energia­nyereség. Az új eredmények azt az elméletet erősítik, hogy a mitokondriu­mok nem voltak nélkülöz­hetetlenek az eukarióták kialakulásához.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka