2013. november 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Appra magyar!

Appra magyar! néven – hagyományteremtő szándékkal – alkalmazásfejlesztő versenyt indít az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A szervezők az elmúlt bő egy év legjobb magyar mobilalkalmazásait keresik.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fővédnökségével rendezett verseny célja a legkiválóbb magyar alkalmazásfejlesztői teljesítmények elismerése és a tudatos mobileszköz-használat terjesztése. A versenyt a Microsoft kezdeményezte, és az Apcom, az eNET, a Ma­gyar Telekom, a T-Systems Magyarország, va-lamint a Telenor támogatásával valósul meg.
Az NFM infokommunikációért felelős államtitkára, Vályi Miklós elmondta, hogy a minisztérium a lehető legtöbb forrást igyekszik majd az ágazat fejlesztésének finanszírozására fordítani, és a következő hétéves ciklusban az Európai Unió és ezen belül Magyarország is „kifejezetten, hangsúlyosan, támogatni fogja az iparágat”.
A hazánkban működő néhány vállalat piaci volumenét tekintve még nem éri el azt a szintet, amit a piaci potenciál lehetővé tenne. Ezért is fontos minden olyan kezdeményezés támogatása, amely alkalmazásfejlesztéssel, mobilmegoldások fejlesztésével járul hozzá a hétköznapi élet egyszerűbbé, könnyebbé tételéhez.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke rámutatott arra, hogy napjainkban a 10 millió lakosú Magyarországon közel 12 millió mobiltelefon működik, és 3,5 millióan használnak olyan okostelefont, amelynek tudása már meghaladja egy korábbi személyi számítógépét. Az IVSZ országos oktatási programokkal igyekszik támogatni a fiatalok Appra magyar! programban való részvételét, például azzal, hogy alkalmazásaikat ne csak magyar, hanem angol nyelven is fejlesszék ki – ez a hazai 3,5 milliós helyett rögtön egy másfél milliárdos felhasználói piacot nyit meg előttük.

A bármely platformra írt és a megfelelő piac­téren 2012. július 1. után letölthetővé tett alkalmazásokat szeptember 26-ától november 8-án éjfélig lehet a versenybe benevezni. Alkalmazást annak megrendelője is benevezhet, de a díjat a fejlesztő kapja. A díjátadóra december 5-én kerül sor.
A platformfüggetlen verseny feltételei meg­találhatók a http://appramagyar.hu/ oldalon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka