Aktív szén kemoszorbensek gyártása ioncserélő hulladékokból az Axiál Chem Kft.-ben

Az iparban hulladékként keletkező anyagok regenerálásával olyan komponenseket hozunk létre, amit máshol fel lehet használni – határozta meg az Axiál Chem Kft. filozófiáját Kótai László, a cég vezető kutatója, akit elsősorban a víztisztításban használt ioncserélő hulladékok újrahasznosításáról, szerves oldószerek regenerálásáról, illetve az új típusú, alacsony dermedéspontú biodízel üzemanyagok előállításáról kérdeztünk.


Az Axiál Chem Kft. 2007. október 16-án új alapítású cégként kezdte meg működését, és szerves vegyi alapanyaggyártás mellett a vegyi eredetű és veszélyes hulladékok, ezen belül is elsősorban a szennyezett oldószerek regenerálására, ipari célú újrafelhasználásra történő alkalmassá tételére specializálódott. „Tevékenységünkkel a saját és partnereink (gyógyszergyárak és nyomdák) által kibocsátott veszélyes hulladék mennyiségét nagyságrenddel csökkenteni tudjuk” – mondta Kótai László, hozzátéve: a visszanyert tiszta vegyszerek, oldószerek újra használhatóak, tehát költségtakarékosak és környezetkímélők is egyben. Az Axiál Chem Kft. az újrahasznosítás során elsősorban ablakmosókat és jégoldókat gyárt.

Az Axiál Chem Kft. európai uniós támogatást nyert el vissza nem térítendő formában Aktív szén kemoszorbensek gyártása ioncserélő hulladékokból az Axiál Chem Kft.-ben címmel (projektazonosító: GOP-1.1.1-09/1-2009-0081), 71 százalék támogatási intenzitással.

A cég két évvel ezelőtt komoly fejlesztésbe kezdett az erőművekben és kazánházakban vízlágyításra használt ioncserélő gyanták újrahasznosítása érdekében. Ezek napjainkban még olyan veszélyes hulladéknak minősülnek, amivel senki nem tud semmit kezdeni. Kótai László a kutatás részleteiről szólva úgy fogalmazott: az ioncserélőket fémekkel aktiválják, majd szenesítik, a hulladékgázokat elégetik, és így végtermékként a visszamaradó fémtartalmú aktív szén egészen speciális tulajdonságokkal rendelkezik. A többi között megköt különféle szennyező anyagokat, akár még a radioaktív jódot is az atomerőművekben, sőt bizonyos esetekben mágnesezhető is.

A szakember kiemelte: a fejlesztés részeként félüzemi méretű pirolízis kemencét építenek, amely megteremti az említett szénvegyületek gyártásának lehetőségét. Egészen perspektivikus és hosszú távú fejlesztés, jelenleg az egyedülálló megoldás az ioncserélők tényleges hasznosítására – jegyezte meg Kótai László, az MTA Kémiai Kutatóközpont munkatársa.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka