2012. április 5.

Szerző:
Dr. Schaff Zsuzsa egyetemi tanár, akadémikus Semmelweis Egyetem

MSD Pharma Hungary Kft. • msd.com

A krónikus hepatitis C-vírus kezelésének új útjai

A hepatitis C-vírus (HCV) fertőzés okozta krónikus betegségek, így a krónikus májgyulladás (hepatitis), a cirrhosis (májzsugor) és a májrák sajnálatosan gyakori, 170 millióra becsülik a HCV-vel tartósan fertőzöttek számát a világon, hazánkban 40-50 ezer ember fertőzött. Különös veszélyt jelent, hogy a vírust a bete­gek csupán kis százaléka képes legyőzni, 70-80 százalékban a szervezetben marad, krónikus betegséget okoz, amelyet csak igen nehezen lehet gyógyítani.


A HCV kimutatása a betegek szérumából, molekuláris biológiai módszerekkel történik. Fontos volt annak felismerése, hogy a vér és különböző vérkészítmények vizsgálatával a fertőzött készítmények kiszűrhetők, és így meggátolható a HCV átvitele egyik egyénből a másikba. E teszt bevezetésével (Magyaroszágon 1992-től) nagymértékben csökkent az újonnan fertőzött betegek száma, azonban a HCV nem csupán vér útján, hanem néhány egyéb, teljességgel nem tisztázott
mechanizmussal is terjedhet.

A krónikus hepatitisek kezelésében igen je­lentős volt a nem specifikus vírusellenes immunvédekezés növelését elősegítő interferon (IFN), majd különböző kombinációinak alkalmazása. Különösen eredményes volt az IFN szerkezetének kémiai módosítása, mely a gyógyszer szervezeten belüli tartózkodásának idejét lényegesen emelte (pegiláció), illetve az interferon mellé adott gyógyszer, a ribavirin bevezetése. A kombinált kezeléssel a fertőzött betegek körülbelül 40-50 százalékában vírusmentesség volt elérhető.

A fertőzött májban egyetlen nap alatt 1012 darab vírus­részecske keletkezik,
amely krónikus gyulladást okoz

A betegek egy része azonban nem reagált a kezelésre, elsősorban a HCV1 és 4-es geno­típusával fertőzöttek. Ez új stratégia kialakítását, vírusellenes, specifikus, „célterápia” bevezetését tette szükségessé. Az új kezelési mód alapjainak megértéséhez elengedhetetlen volt a vírus szerkezetének és a májsejtekben való szaporodásának megismerése.
A HCV ribonukleinsav (RNS) genetikai anyaggal rendelkező vírus, melynek hat típusa ismert. Hazánkban a nehezebben kezelhető HCV1 genotípus a leggyakoribb. A fertőzés során a HCV a májsejtekbe jut, annak fehérjetermelő rendszerét felhasználva „letermelteti” a sejttel a szükséges fehérjéit, valamint a virális RNS-t. Ezeknek a fehérjéknek egy része enzim tulajdonságú (fehérjehasítók: proteázok és RNS-szaporodást szabályozó polimerázok), és lehetővé teszik a vírusrészecske „összeszerelését” és kijutását a sejtből. A vírusszaporodás megértése után vált lehetővé a kutatók számára, hogy olyan vírusgátló szereket állítsanak elő, melyek a vírus egyes enzimfehérjéi ellen irányulnak (enzimgátlók), azt tekintik „célpontnak”.

Az immunrendszer védekező mechanizmusát serkentő korábbi terápia kiegészítéseként adott, közvetlenül a vírus ellen ható készítmények bevezetése közel megduplázta az elmúlt két évtized gyógyulási esélyeit.
A jelenleg leginkább bizonyított hatású szerek már a világ számos országában és hazánkban is bevonultak a krónikus HCV-fertőzésben szenvedő betegek kezelésének eszköztárába. Ezek közül is a HCV szaporodását közvetlenül gátló két készítmény, a boceprevir és a telaprevir törzskönyvezése sok eddig siker­telenül kezelt betegnek ad új lehetőséget a fertőzés leküzdésére. A HCV-fertőzés legyőzésével várható, hogy a májbetegségük is javul, így az elindult kötőszövetesedés (fibrózis) előrehaladása megáll, a súlyos, cirrhosisba való átmenet és az ennek talaján kialakuló májrák meggátolható.

Az újabb, célzott vírusellenes terápiát nyújtó, direkt vírusgátló szerekkel történő ke­­­zelés nem jelenti azt, hogy a „hagyományos” pegilált-IFN+Ribavirin kezelésnek vége. Szá­mos vizsgálat a fenti szereket kombi­nálja, növelve ezzel a kezelés hatékonyságát, csökkent­ve az egyes szerek dózisát és mellék­hatásait. Remélhetjük, hogy ezek az új gyógy­szerek, melyek kifejlesztésének alap­ja a HCV szerkezetének megismerése és a vírus­szapo­­rodás folyamatának megértése, a HCV-fertőzött betegek kezelésében és gyógyulá­sában újabb szakaszt nyitottak.•

A cikk megjelenését az MSD tette lehetővé. Az itt közölt információk a szerző véleményét tükrözik, amely eltérhet az MSD álláspontjától. A megemlített termékek használatakor az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka