A hőedzés javítja a hőtűrést

Az elmúlt évek tendenciái alapján hazánkban is egyre inkább számolni kell a magas hőmérséklet növénykárosító hatásaival, akár önálló tényezőként, akár más stressztényezőkkel együtt.


A magas hőmérséklet a világ számos pontján korlátozhatja a növények fejlődését, emiatt pedig komoly gazdasági károkat okozhat. (Világviszonylatban a hőstressz átlagosan 15 százalékkal csökkenti a búza terméshozamát.)

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének kutatói – Darkó Éva és Janda Tibor irányítása mellett – nemzetközi együttműködés keretében azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a gabonafélék előzetes hőedzése a növények hőtűrésére. A kutatók igazolták, hogy a fiatal gabonafélék: búza, árpa és zab előzetes hőterhelése hatékonyan javítja a hőtűrésüket egy későbbi magas hőmérsékleti stresszel szemben. Arra is rájöttek, hogy egyes toleráns genotípusok az akklimatizációs hőmérsékleten fokozzák a párologtatást, miközben nem csökken a nettó szén-dioxid-asszimiláció mértéke.

Emellett a kutatók feltérképezték az egyéb növekedésszabályozó anyagok, növényi hormonok mennyiségi alakulását a hő­edzés során. Egyes növekedésszabályozók (sza­licilsav, auxin, abszcizinsav) és ezek rokon vegyületeinek (para-hidroxi-benzoesav, fa­zén­sav és dihidro-fazénsav) mennyiségi alaku­lá­sa jelentősen különbözött a vizsgált geno­típusokban.

A kutatás az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósult meg. Az eredmények a Physiologia Plantarum folyóiratban jelentek meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka