A hőedzés javítja a hőtűrést
A magas hőmérséklet a világ számos pontján korlátozhatja a növények fejlődését, emiatt pedig komoly gazdasági károkat okozhat. (Világviszonylatban a hőstressz átlagosan 15 százalékkal csökkenti a búza terméshozamát.)
Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének kutatói – Darkó Éva és Janda Tibor irányítása mellett – nemzetközi együttműködés keretében azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a gabonafélék előzetes hőedzése a növények hőtűrésére. A kutatók igazolták, hogy a fiatal gabonafélék: búza, árpa és zab előzetes hőterhelése hatékonyan javítja a hőtűrésüket egy későbbi magas hőmérsékleti stresszel szemben. Arra is rájöttek, hogy egyes toleráns genotípusok az akklimatizációs hőmérsékleten fokozzák a párologtatást, miközben nem csökken a nettó szén-dioxid-asszimiláció mértéke.
Emellett a kutatók feltérképezték az egyéb növekedésszabályozó anyagok, növényi hormonok mennyiségi alakulását a hőedzés során. Egyes növekedésszabályozók (szalicilsav, auxin, abszcizinsav) és ezek rokon vegyületeinek (para-hidroxi-benzoesav, fazénsav és dihidro-fazénsav) mennyiségi alakulása jelentősen különbözött a vizsgált genotípusokban.
A kutatás az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósult meg. Az eredmények a Physiologia Plantarum folyóiratban jelentek meg.•