2012. november 6.

Szerző:
Buzafalvi Győző

Columbian Tiszai Koromgyártó Kft. • birlacarbon.com

A Birla Carbon magyarországi vállalata

A Columbian Tiszai Koromgyártó Kft. anyavállalatát, az amerikai Columbian Chemicals Companyt felvásárolta az indiai Aditya Birla Group, mely immár a világ első számú iparikorom-gyártó csoportjává vált. A tiszaújvárosi Columbian Tiszai Koromgyártó Kft. vezérigazgatóját, Dobos Lászlót kérdeztük a tulajdonosváltásról és a követendő stratégiáról.


 

Egy újabb sikertörténet kezdetét jelenti a tulajdonosváltás?
– Az amerikai Columbian Chemicals Com­pany (CCC) az iparágon belül a második-harmadik szereplő volt, míg az indiai cégnek főleg Ázsiában voltak jó pozíciói, majd a két tevékenységet egyesítve kialakult a Birla Carbon elnevezésű, koromgyártásra specializálódott vállalatcsoport, amely az Aditya Birla Group része. Jelenleg, évi kétmillió tonnával, a világon a legnagyobb gyártási kapacitással rendelkezik. A két vállalat egyesülésével olyan vállalati struktúra alakult ki, amely révén mindegyik földrészen, bármelyik vevőnek teljes mértékű szolgáltatást tud nyújtani. A CCC a világ egyik legjobb technikai hátterét, jelentős tudást hozott ebbe az új szervezetbe, az indiai Birla pedig energetikai hasznosítási és hatékonysági programokat. Az új, egyesített vállalattal olyan bázis jött létre, amellyel a kitűzött célok elérhetők. Az Aditya Birla Group konglomerátum korom-, cement-, műszálgyártással, szigetelőanyag-gyártással foglalkozik, és alumíniumhengerlő üzemet is működtet. Minden iparágban azonos munkakultúra és szemlélet alapján dolgozunk. Az indiai tulajdonosok célkitűzése a 35-40 milliárd dolláros éves ár­bevétel helyett az integráció eredményeképpen 2015-re 65 milliárd dollár. Ennek a stratégiai tervnek része volt a Columbian Chemicals Company megvásárlása.

Milyen a tiszaújvárosi Columbian helyzete a vállalatcsoporton belül?
– A Columbian Chemicals Companynek volt 12 vállalata, a Birlának pedig öt, jelenleg tehát 17 vállalatból áll a csoport, amely teljesen lefedi a piac minden egyes szegmensét. Mindenki a centrumban van, mindenki egyformán fontos a vállalatcsoportnál.
A Columbian tiszaújvárosi koromgyára nem a legnagyobb, de a hatékonyságot tekintve a legjobb eredményt érte el.

Mit profitálnak az integrációból?
– Mindenképpen előny, hogy energia­hatékonysági és technológiai újításokkal gazdagodtunk, ugyanakkor az általunk használt, kidolgozott és alkalmazott megoldásokat is átadhatjuk, s ezáltal lényegesen gyorsabban fejlődhetünk. Nagyon hosszú távú és tudatos elképzelésünk van a hatékonyság javítására. Akkor is megvalósítjuk, ha most a piaci körülmények nem ideálisak. Európai tendencia, hogy akkor is kell erősíteni, amikor az üzlet gyengébb, mert lesz majd olyan periódus, amikor az üzlet jobban fog menni és a lehetőségeket ki tudjuk aknázni. Ennek érdekében a mi vállalatunk is több millió forintos beruházást hajt végre minden évben.

Az üzleti életben megnőtt a versenyelőny szerepe. Hogy lehet erre szert tenni?
– Minden területen lehet javítani a hatékonyságot. Nem lehet a babérokon ülni, mert a technika rohamosan fejlődik a világban, az eredményeket azonnal vagy a lehető leg­gyorsabban be kell építeni. Nem szabad megállni, a jó vállalati eredmények miatt visszafogni a beruházásokat, a fejlesztéseket. Aki lelassul, azt hamar megelőzik. Amikor 1992-ben megkezdte működését a gyárunk, a világ akkori legkorszerűbb technikáját építették be. Azóta eltelt húsz év, és elképesztő a fejlődés. A gépész- és anyagmérnökök képességei, lehetőségei nőnek: új hőcserélők, nagyobb teljesítményű berendezések kerülnek a piacra, a beillesztésük folyamatos nálunk. Az ipari korom túlnyomó része „commodity” azaz tömegtermék. Járulékos költségeinket a versenyképesség miatt csökkenteni kell, ezért meghatározó a szállítási távolság. Regionális szinten így érthetően a közép-európai nagy abroncsgyártó cégeket célozzuk meg. A 2008-as kapacitásfejlesztő új gyártósorunk üzembe helyezése jelentős mértékben javította piaci helyzetünket. Energetikai beruházásunkkal saját fogyasztásra is tudunk gőzt és villamos energiát termelni, ezzel érezhetően csökkentek a költségeink.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka