22 éve az öntödék szolgálatában

Az elmúlt évtizedek­ben jó­szerével minden hazai öntödé­vel kapcsolatba került a kezdet­ben még csak egy­személyes vállalkozást működtető Németh Tamás. A NEMETecH Mérnök­iroda Kft. ügyvezető-tulajdonosá­val a változó piaci igényekről és a leg­érdeke­sebb szakmai ki­hívások­ról beszélget­tünk.


Honnan merítette az erőt 1997-ben, hogy öntészmérnökként NEVA MOZAIK Bt. néven elindítsa egyszemélyes vállalkozását?

– Egyrészt a Miskolci Egyetem elvégzése után Svájcban és Németországban sikerült szakmai tapasztalatot és kapcsolati tőkét szereznem, másrészt a kilencvenes évek második felében egy komoly beruházási hullám indult el a magyarországi öntödékben. Eleinte használt gépek kereskedelmével foglalkoztam, és az első négy-öt év rendkívül dinamikus fejlődésének köszönhetően forgalmunk a kezdeti néhány százezer forintról 2002-re 100 millió forintra emelkedett. Elsősorban német, belga és svájci területeken található, technológiai váltás vagy rosszabb esetben felszámolás alá került öntödékből vásároltam meg a berendezéseket, melyeket itthon értékesítettem. Gyakorlatilag minden hazai öntödével kapcsolatba kerültünk, mert mindenkinek volt vagy „eladnivalója”, vagy igénye újabb technológiákra.

Az első évekből az egyik legnagyobb volumenű beruházásunk az azóta sajnos már megszűnt kispesti öntödében zajlott, ahová 2003-ban egy komplett automata formázósort telepítettünk Németországból. Komoly előrelépést jelentett, hogy 2003 óta a pneumatikus homokszállító berendezéseket és homokkeverő, homokregeneráló rendszereket gyártó KLEIN Anlagenbau AG magyarországi képviselői vagyunk. Ennek köszönhetően kerültünk kapcsolatba a többi között a Csepel Metall Vasöntöde Kft.-vel, amelynek egy modernizáció során mechanikus homokregeneráló és hűtőberendezést építettünk be. A Nemak Győr Kft. alumínium­öntödéjébe az elmúlt években három KLEIN gyártmányú maghomokkeverő rendszert telepítettünk.

KLEIN pneumatikus timföld­szállító berendezés, MOTIM
A magyarországi megrendelések pusztán a nyugat-európai berendezések telepítésére vonatkoztak-vonatkoznak, vagy idővel felújítási és modernizálási igények is felmerültek?

– Míg kezdetben valóban csak az öntödei berendezések szakszerű bontása, szállítása, áttelepítése és újbóli felállítása volt a feladatunk, addig az utóbbi évtizedben már a mai kor biztonságtechnikai és műszaki követelményei alapján történő átalakítási kérésekkel is megkerestek a vásárlóink. Napjainkra pedig már általánossá vált az igény arra, hogy az öntödei berendezéseket új, felhasználóbarát PLC-s vezér­léssel, pneumatikával, illetve hidraulikával lássuk el. A felújítási munkálatokat Budapesttől 25 kilométerre, Vácegre­sen, a telephelyünkön végezzük el. Egy-egy projekt teljes élet­hossza a bontástól az újra felépítésig akár egy-másfél évet is igénybe vehet. A mintegy 27 ezer négyzetméteren van az új üzemcsarnok és a négy raktárcsarnok, ahol közel 250 kisebb-nagyobb öntödei berendezés egyidejű raktározását tudjuk megoldani. Három mérnökünk mellett jelenleg tíz kollégánk foglalkozik a berendezések szervizelésével és karbantartásával. 2011 februárjától NEMETecH Mérnökiroda Kft. néven új cégformával, de változatlan profillal és szakembergárdával folytatjuk tevékenységünket.

A portfólió 2015-ben egy hidraulikai üzletággal is bővült. Milyen megrendeléseket kaptak erről a területről?

– Első munkánk egy Svájcban vásárolt, 2500 tonnás hidraulikus prés szakszerű bontása, hazaszállítása és Inotán az MFT Kft.-nél történő felállítása volt. Ebben a projektben külön kihívást jelentett, hogy új vezérlést építettünk, és üzembe helyezés előtt a prést a TÜV Rheinland InterCert Kft.-vel minősíttetnünk kellett!

2500 tonnás prés bontása Svájcban

Azóta számos újabb megbízás érkezett, ezek közül is kiemelkedett a hidraulikus rendszer karbantartása az Inotal Zrt.-nél, illetve egy 3500 tonnás prés bontása Németországban, svájci megbízásra. Nemcsak hidraulikus karbantartással foglalkozunk, de hidraulikus rendszerek tervezését és készítését, valamint présgépek karbantartását és gyártását is vállaljuk. Ezen a téren szerzett tapasztalataink eredményeképpen ettől az évtől mi képviseljük a nyomásos öntőgépek gyártásával foglalkozó Oskar Frech GmbH & Co KG-t is Magyarországon. Ez a cég számára azért fontos, mert ugyan az elmúlt tíz évben a nyomásos alumíniumöntészet komoly fejlődésen ment keresztül, de a Frech szervizháttér hiányában hátrányban volt a magyar és a kelet-európai piacon. Szakembereink képzése több lépcsőben, a Frech cég gyártóbázisán, valamint terepen, az öntödékben valósul meg. A szervizbázisunk kiépítéséhez új szakemberek felvételére is szükségünk van, mert már a jelenlegi megrendelésállomány is meghaladja a kapacitásunkat.

FRECH meleg kamrás nyomásos öntőgép

Mindezek mellett vannak saját fejlesztéseink is: Norvé­giá­ba például 2014-ben és 2016-ban két ferroszilícium-mag­nézium (FeSiMg5) adagolóberendezést fejlesztettünk és telepítettünk. Az olvadt alapvas magnéziummal történő kezelésének köszönhetően válik az alapvetően rideg öntöttvas úgyneve­zett gömbgrafitos öntöttvassá, amely az acélhoz hasonló szilárd­sági tulajdonságokkal rendelkezik.

FeSiMg5 adagoló­berendezés, Norvégia
Mi volt az idei év legérdekesebb szakmai kihívása?

– Egy saját fejlesztésű pneumatikus működtetésű és Siemens PLC-vezérlésű csomagoló­­gépet terveztünk az ESAB svéd hegesztő­anyag-gyártó cég megrendelésére. A berendezés teljes technológiáját az utolsó csavarig mi terveztük és építettük meg, a gép pedig február óta üzemel. Jelenleg is két zöld­mezős öntödei beruházásban veszünk részt, ahol modern, auto­matizált öntő­cellákat telepítünk. A másik fontos célunk az európai mozgásterünk ki­szélesí­tése: a NEMETecH a kezdetektől olyan szakemberekkel dolgozik, akik nyelveket beszélnek és nyitottak a kihívásokra. 2008-ban alapítottunk egy szlovák leány­vállalatot, így az ottani kollégák segítségével az elmúlt években a szláv nyelvterületeken, elsősorban Szlovákiában, Cseh- és Lengyel­országban, valamint Ukrajnában próbálunk teret nyerni. De a kontinens határait is sikerült már régen átlépnünk: kaptunk megrendeléseket Pakisztánból, szereltünk berendezéseket Indiában és vásároltak tőlünk gépeket már Egyiptomból is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka