Inno-tér
2014. április 2.

Vízigény

A hatékonyabb növénytermesztés érdekében több öntözött területre lenne szükség hazánkban, ezért országszerte szakemberek mérik fel a mezőgazdasági célú vízigényeket.


Az ágazat elemi érdeke ugyanis, hogy a gazdák minél több, elérhető árú öntözővízhez jussanak, mert ez az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a következő években növelni tudják a növénytermesztés hozamát.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, aki azt is elmondta, hogy növelni kívánják az öntözött területek nagyságát a mezőgazdaságban, jelenleg ugyanis csak 100 ezer hektárt öntöznek ténylegesen a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre rendelkeznek vízjogi engedéllyel. Feldman Zsolt hangsúlyozta: a stabil termelési háttér megteremtése érdekében azt kell felmérni, hogy hol igénylik az öntözővizet, ennek mekkora az eszközigénye és mekkora költség­ráfordítással biztosítható. A hatékonyság érdekében gyűjtik össze és elemzik ezeket az információkat azért, hogy egy-egy fejlesztési projekt a valódi igényeket szolgálja ki – mondta a helyettes államtitkár.

Ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke tájékoztatott arról, hogy a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a NAK szakemberei márciusban végezték el az öntözővízigényekkel összefüggő vízügyi felmérést, amelyhez a gazdálkodók a kamara által rendelkezésükre bocsátott adatlapon jelezhették a pontos igényeiket. Az alelnök külön kiemelte, hogy az öntözéssel a hozamok 20-30, de esetenként 50-100 százalékkal is növelhetők.

Molnár Béla, az OVF főigazgatója arra emlékeztetett, hogy ez év januárjától a Belügyminisztérium felelősségi körébe tartoznak az öntözést és a belvízelvezetést szolgáló állami tulajdonú vízügyi művek, berendezések, létesítmények, ami 28 ezer kilométer csatorna kezelését, üzemeltetését, fejlesztését jelenti. Az OVF feladata az volt, tette hozzá, hogy a VM-mel és a NAK-kal közösen kidolgozza, hogyan lehet megduplázni az öntözött mezőgazdasági területek nagyságát. Molnár Béla szerint a vízjogi engedéllyel rendelkező, de jelenleg nem öntözött 100 ezer hektáros területen az öntözés feltételei egy-két éven belül megteremthetők.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka