Inno-tér
2017. május 10.

Visszatérhet a Lazarus csoport

Hamarosan újabb támadást indíthat a vi­lág legkártékonyabb hackercsoportja, a Lazarus. A Kaspersky Lab biztonsági vállalat figyelmeztetése szerint a csoport korábbi támadásai azt mutatják, hogy akár egy kisebb konfigurációs hiba is előidézheti a rendszer megsértését, és ezzel poten­ciálisan több száz millió dolláros veszteséget okozhat.


A cég feljegyzései szerint a Lazarus csoport kártékony programmintái 2015. december óta észlelhetők világszerte több pénzintézet, illetve kaszinók számára fejlesztett szoftverben, valamint digitális pénznem-vállalkozások hálózatában Koreától Bangladesig, Vietnamtól Costa Ricáig, Lengyelországtól Kenyáig. Szintén ez a szervezet felelős olyan rendszeres támadásokért is, amelyeket gyártó cégek, média- és pénzintézetek ellen indítottak világszerte 18 országban, immár nyolc éve. A csoport nagy figyelmet fordít kártékony programjai új verzióinak fejlesztésére, és bár mostanában úgy tűnik, szüneteltetik az új minták építését, biztosak lehetünk abban, hogy a hackercsoport rövid időn belül visszatér.

A Cisco vállalat tizedik alkalommal közzétett éves kiberbiztonsági jelentésében már szintén kiemelt figyelmet fordít nem csupán a támadások várható formáira, hanem azok üzleti, dollármilliókban mérhető következményeire is. Az általuk megkérdezett informatikai vezetők válaszaiból kiderül, hogy sok vállalat még mindig külön kezeli az IT és a biztonság kérdését, és/vagy szakemberhiánnyal küzd. Mivel a kártevő eszközök, úgy tűnik, megtartják klasszikus formáikat – reklámba bújtatott trójaik, e-mailek, zsaroló­vírusok –, a bűnözői oldal várhatóan a szisztémán változtat, így pedig a siker érdekében az üldözőknek a technológia mellett a gondolkodásmódon is változtatniuk kell.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka