Inno-tér
2017. július 5.

Védelmet kap a disznódelfin

A Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmet kap, a fajt veszélyeztető halászhálókat ideiglenesen betiltották.


A mexikói kormány megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl és a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében a Leonardo DiCaprio és a Carlos Slim Alapítvánnyal.

Az egyezmény kiterjed az elhagyatott, vízben lebegő hálók begyűjtésére, valamint a lakosságot is segítő új, fenntartható halászati eszközök és technikák kifejlesztésére. A Természetvédelmi Világalap, a WWF azonban fontosnak tartja a kopoltyúhálók használatának és birtoklásának egyértelmű tiltását a Felső-Kaliforniai-öbölben és környékén, valamint a már létező, alternatív halászati eszközök azonnali enge­délyezését és népszerűsítését is, amíg nem dolgoznak ki új, fenntartható halászati technikákat. A WWF elengedhetetlennek tartja továbbá a mexikói, az amerikai és a kínai kormány összehangolt fellépését annak érdekében, hogy megállítsák a szintén itt élő totoaba hal úszóhólyagjának illegális kereskedelmét. A kopoltyúhálók használata ugyanis emiatt vált elterjedtté a Felső-Kaliforniai-öbölben, a disznódelfin pedig ezekbe a kivetett hálókba akad bele és fullad meg.

Mivel a totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért rendkívül nagy iránta a kereslet, főleg Kínában. A WWF szakemberei szerint szükség van a delfinfaj veszélytelen helyen történő szaporítására is addig, amíg az öböl elég biztonságossá nem válik ahhoz, hogy visszatelepítsék őket természetes élőhelyükre.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka