Inno-tér
2018. február 2.

Változtatnunk kell táplálkozási szokásainkon

Kontinensünk tudósai sürgős fellépésre szólí­tanak fel az élelmezés- és táplálkozásbiz­tonság területén. Kevesebb állati fehérje, több aszálytűrő növény, nyomon követhetőség, alternatív élelmiszerek, genomszer­kesztés szerepel a javaslatok között.


Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) decemberben kiadott állásfoglalásában szükségesnek tartja a klímatudatos mezőgazdaság bevezetését, például az aszálytűrő fajták nemesítésével. A szakemberek szerint az emberi egészség, valamint a környezet védelme érdekében változtatni kell az élelmiszerfogyasztási szokásokon is, csökkentve például az állati fehérjék bevitelét. Úgy vélik, hogy az állati fehérje hagyományos formáinak vannak alternatívái, ilyenek például a tengerekből, óceánokból származó élelmiszerek, a laboratóriumban tenyésztett hús, illetve a rovarok.

A kutatók szerint az üvegházhatású gázok csökkentéséhez az állattenyésztésben bevezetett változtatások is hozzájárulhatnak. Az európai országoknak azt is vállalniuk kell továbbá, hogy megbízhatóbb adatokat gyűjtenek az élelmiszer-gazdaságban keletkező hulladék mértékéről, illetve a csökkentését szolgáló beavatkozások hatékonyságáról. A dokumentum szerint az élelmiszerek és a mezőgazdaság jövője szempontjából föld­részünkön meghatározó jelentőségűek lesznek a genomszerkesztés és más genetikai kutatások terén elért áttörések. A szerzők felszólítják a kontinens döntéshozóit, hogy az állategészségügy, az állattenyésztés és a növénytermesztés területein használják fel a genomika tudományos eredményeit.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka