Inno-tér
2014. április 1.

Űrkemencétől a Green Oscarig

Babcsán Norbert mérnök-fizikus, Bencze Gábor biológus, Nagy Zoltán vállalkozás­szervező, Raisz Iván kémikus, valamint Szamosi Katalin jogász vehette át az idei Jedlik Ányos-díjat, míg Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke a honoris causa Jedlik Ányos-díjat kapta. Az elismeréseket Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.


Raisz Iván, Nagy Zoltán, Pakucs János, Szamosi Katalin, Babcsán Norbert és Bencze Gábor díjazottak

Az 1996-ban alapított szakmai elismerést minden évben a kimagasló feltalálói tevékenységért, továbbá a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként adományozzák. Idén ezt az elismerést érdemelte ki Babcsán Norbert mérnök-fizikus, az Aluinvent Zrt. műszaki igazgatója, aki szakdolgozatát 1994 és 1996 között a NASA Marshall Spaceflight Centerben – a magyar űrkemence első kezelőjeként – készítette el. Jelentős szerepe volt a NASA-nak értékesített űrkemence fejlesztésében és amerikai tesztjeiben. Fémhabos kutatásait Ausztriában és Németországban kezdte – 2012 augusztusától az Aluinvent Zrt. keretei között a fémhab­gyár­tás üzemesítésén dolgozik, melynek legújabb eredményeként hosszú távú szerződést kötöttek az Európai Űrügynökséggel alumíniumhab termékek előállítására. Magyarországon eddig három szabadalom fűződik a nevéhez. 1996-ban Pro Scientia díjban, 2011-ben Bolyai-ösztön­díjban részesült.

Bencze Gábor biológus, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyugalmazott tanácsadója, a HIPAvilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség szabadalmi szakértője 1968-ban kapta meg biológus diplomáját. Pályafutását kutató biológusként kezdte az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Később a Phylaxia Rt., a Biotechnika Rt. és a Biogal Gyógyszergyár munkatársaként szerzett az ipar területén is tapasztalatot. 1994 novemberétől 2012 áprilisáig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi elbírálójaként dolgozott. Több éven át tagja volt az Iparjogvédelmi Szakértői Testületnek.

Ugyancsak Jedlik Ányos-díjat vehetett át Nagy Zoltán vállalkozásszervező, az 1996-ban alapított hódmezővásárhelyi Ötlet Club 13 Egyesület elnöke, aki a szellemitulajdon-védelmi tudatosság fejlesztésében és a szakmai ismeretek terjesztésében ért el kiemelkedő eredményeket. Legismertebb kezdemé­nyezésük az évről évre megrendezett Ötlet, újdonság, találmány című kiállítás, amely a kezdetekben Hódmezővásárhelyen volt, majd a kiállítások rendszere országossá, sőt – határokon túl­nyúlóan – nemzetközivé terebélyesedett.

Raisz Iván, a kémiai tudomány kandidátusa, az Enviro-Pharm Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán szerezte diplomáját 1966-ban. Kutatási területei egyebek között a megújuló és alternatív energiaforrások fejlesztése, a környezeti kockázat elemzése, az elektrokémiai mérési és technológiai eljárások vizsgálata. Egyetemi oktatói tevékenysége mellett több mint száz publikáció szerzője, a tudományos és szakmai közélet aktív résztvevője. Kilenc találmányára kapott szabadalmi oltalmat, jelenleg további kilenc bejelentésének engedélyezési eljárása van folyamatban. Találmányaival számos díjban részesült, a többi között 2011-ben Nürnbergben megkapta a feltalálók világszövetsége, az IFIA Green Oscar díját.

Szamosi Katalin, az SBG&K Szabadalmi és Ügyvédi Irodák elnöke jogi diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kapta 1980-ban. Ezután került az SBG&K Ügyvédi Iroda jogelődje, a Budapesti Nemzetközi Ügyvédi Irodába, mely már abban az időben is az egyik legjelentősebb képviseleti iroda volt a szellemi alkotások területén. 1999 óta az iroda vezetőségének tagja, majd az SBG&K Szabadalmi és Ügyvédi Irodák vezetőségének az elnöke. Számos szakmai szervezetben tevékenykedik, így például a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke, a Magyar Védjegy Egyesület alelnöke, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület elnökségi tagja. Szakmai munkájáért számos kitüntetésben részesült, egyebek mellett 2002-ben Eötvös Károly-díjban, 2008-ban a Versenykultúráért Díjban. 2010-ben a Magyar Védjegy Kultúráért Díjat nyerte el.

A honoris causa Jedlik Ányos-díj 2014. évi kitüntetettje Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke és tiszteletbeli elnöke lett. Pakucs János a Műegyetem Villamosmérnöki Karán végzett, majd gazdasági mérnöki és szakközgazdász képesítést is szerzett. Korábban a Magyar Szénhidrogénipari Kutató- és Fejlesztő Intézet, majd 1990-től az Olajterv Holding ügyvezető igazgatója.

A Magyar Innovációs Szövetség alapítója, 1990–2007-ig az elnöke volt. Több mint 70 pub­likáció, számos tanulmány és három szakkönyv szerzője, szerkesztője. Szakmai munkáját Gábor Dénes-díjjal, Hevesi Gyula-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével, valamint Köztársasági Elnöki Érdemrenddel ismerték el.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka