Inno-tér
2019. március 2.

Újrahasznosított vizet a mezőgazdaságnak

A kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahaszno­sításával kapcsolatos jogszabálytervezetet fogadott el februárban az Európai Parlament.


Megfelelő kezelést követően a települési szennyvíztisztító telepekről származó vizet öntözésre lehet használni a mezőgazdaságban, ezzel enyhítve az európai vízkészletek a klímaváltozás és a szárazság miatt megnövekedett igénybevételét, valamint megelőzni az ennek következtében kialakuló vízhiányt. A jogszabálytervezetben meghatározták a mezőgazdaságban öntözésre használható kezelt szennyvíz minőségi minimumfeltételeit is, emellett a tervezet tartalmazza a kezelt szennyvíz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is. A tervezet megállapításai között szerepel, hogy az unió vízkészleteire egyre nagyobb mértékben nehezedő nyomás vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezethet.

Az éghajlatváltozás, a nem előre jelezhető időjárási viszonyok és az aszályok ugyancsak jelentősen hozzájárulnak az édesvíz elérhetőségével kapcsolatos problémákhoz. Az Európai Unió jobban tudna reagálni a vízforrásokra nehezedő erősödő nyomásokra a kezelt szennyvíz szélesebb körű újrafelhasználásával, a víztestből és a felszín alatti vizekről való kitermelés korlátozásával, valamint azzal, hogy kevesebb kezelt szennyvíz kerül vissza a természetes vizekbe. A települési szennyvíz többszörös felhasználásával megvalósuló vízmegtakarítás, ötvözve a víztakarékos öntözési technikák alkalmazásával, nagyban hozzájárul a környezet védelméhez is.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka