Inno-tér
2014. január 31.

Új laborok a Debreceni Egyetemen

A világ egyik vezető analitikai műszergyártója és forgalmazója, a Hanna Instruments támogatásának köszönhetően több mint 800 ezer forint értékben kapott új eszközöket a Természettudományi és Technológiai Kar, a Műszaki Kar évek óta sikeres autóépítő és fejlesztő munkájának pedig a ZF Lenksysteme Hungária Járműtechnikai Laboratóriuma adhat új lendületet.


A Debreceni Egyetemen (DE) folyó magas szintű képzést segíti a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) legújabb céges együttműködése, aminek köszönhetően öt olyan új professzionális eszköz áll immár a hallgatók rendelkezésére, melyek a gyakorlatszerzés új dimenzióit nyitják meg a Fizikai Kémiai Tanszék új mintalaborjában.

„A világ egyik vezető analitikai műszergyártója és forgalmazója, a Hanna Instruments adománya nagy segítséget jelent abban, hogy a fizikai kémiát tanuló kémia, vegyész- és biomérnök, gyógyszerész és orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakos hallgatók ezentúl a legmodernebb eszközökkel dolgozhatnak a Fizikai Kémia Tanszéken. Az új mintalaboratóriumban olyan asztali és hordozható pH- és hőmérsékletmérő műszereket telepítettünk, amelyekkel a steril laboratóriumi alkalmazás mellett a mindennapi életben való gyakorlati felhasználásra (például vízminőség-vizsgálat) is felkészíthetjük a hallgatókat” – mondta el az új műszerek képzésben betöltött szerepéről az átadón Gáspár Vilmos, a DE TTK Fizikai Kémiai Tanszék vezetője.

A kormányműveket és kormányoszlopokat gyártó ZF Lenksysteme Hungária Kft.-vel kötött szakmai együttműködés értelmében a Műszaki Kar hallgatói gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a cégnél, gyárlátogatásokon, oktatásokon vehetnek részt, és akár szakdolgozati témájukat is a vállalat tevékenységi területéről választhatják. A cég szakemberei a modern ipari eljárások című tantárgy indítása mellett kialakították az új laboratóriumot, és a Gépészmérnöki Tanszéken zajló járműfejlesztési projekteket anyagilag is támogatják.

„A Debreceni Egyetem Műszaki Kara élen jár az ország egyetemei között az autófejlesztés területén, az elmúlt években az alternatív hajtású járműveknek rendezett versenyeken sikerült az élmezőnyben szerepelnünk. Az új járműtechnikai laboratórium korszerű eszközparkjának köszönhetően a hallgatók az általuk megtervezett versenyautókhoz szükséges alkatrészeket legyárthatják, a járműveket összeszerelhetik. A tervek szerint 2014-ben mérésekhez, teszteléshez szükséges berendezések is érkeznek. A hosszú távú laborfejlesztés eredményeként néhány éven belül komplett járműfejlesztési projektek lesznek kivitelezhetők” – tájékoztatott a kar jövőbe mutató lehetőségeiről Husi Géza dékán az ünnepélyes átadón.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka