Inno-tér
2016. július 13.

Új eljárás a Klinikai Központban

Elvégezték az első allogén, vagyis idegen donortól származó csontvelő-transzplantációt a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékén.


A beavatkozást a világon már csaknem ötven éve végzik, Magyarországon azonban eddig csak egy fővárosi központban történt felnőtt betegeken idegen donoros őssejt-transzplantáció. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában június 27-én hajtották végre az első ilyen beavatkozást.

Forrás: unideb.hu

„A fehérvérűség vagy súlyos csontvelő-elégtelenség egyes eseteiben az orvostudomány mai állása szerint csak a másik embertől kapott csontvelői sejtektől várhatunk gyógyulást. Az idegen donoros csontvelő-transzplantáció során vagy csontvelői őssejteket, vagy a perifériás vérben keringő őssejteket veszünk a donortól, amit a vérképzőszervi, csontvelői betegségben szenvedő betegnek adunk be” – ismertette Illés Árpád, a Hematológiai Tanszék vezetője az eljárás menetét.

A beavatkozás célja, hogy megfelelő előkezelés után a beteg csontvelősejteket elpusztítva az egészséges vérképző őssejtek beépüljenek a beteg sejtekbe, meghozva ezzel a gyógyulást. A folyamat során fontos, hogy a beültetendő csontvelő megfelelő immunológiai egyezést mutasson a beteggel, mert csak ebben az esetben lehet a sikeres beültetést elvégezni.

„Nagy előrelépés és mérföldkő az ország, a hematológiai betegek és az egyetem számára is, hogy a debreceni Hematológiai Tanszéken is elindulhat az idegen donoros őssejtátültetés az autológ (saját csontvelőből származó) őssejtátültetés mellett. Ez az eljárás a fejlődő technikának köszönhetően egyre több beteg számára teremti meg a gyógyulás esélyét. Azzal pedig, hogy hazánkban már két központban is végzik a transzplantációt, rövidül a várólista, és több páciens érheti el a bonyolult és költséges eljárást. Az intézmény évente húsz beavatkozásra kapott engedélyt az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a meglévő hatvan autológ transzplantáció mellé” – összegezte a professzor.

A beavatkozást többéves hematológiai előkészítő munka előzte meg, hiszen az eljárás számos társszakma és szakterület – klinikai orvostudomány, labordiagnosztika, transzfúziológia – megfelelő felkészültségét is igényli, ám emellett elengedhetetlen volt a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ szakmapolitikai és gazdasági támogatása.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka