Inno-tér
2019. február 4.

Új bioüzemanyag-előállítási módszer

Belga kutatók az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével olyan bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, mely kukorica vagy növényi olajok, azaz ehető alapanyagok helyett cellulózból indul ki. Az új technológiát Folyadékfázisú Cellulóz – Nafta (FFC-N) el­járásnak nevezték el.


A Leuveni Katolikus Egyetemen Bert Sels és mun­katársai az MTA Energiatudományi Ku­tató­központ kutatóival, Korányi Tamással és Szar­vas Tiborral együttműködve cellulózból és lignocellu­lózból egy új technológiával állítottak elő bioben­zint, és ezt az eljárást közvetlenül beépítették működő petrolkémiai finomítói folya­matokba. A ku­ta­tók tíz százalék biobenzin-tartalmú üzemanyagot állítottak elő cellulózból egy kétfázisú − vizes-szerves − katalitikus folyamatban, ahol szerves fázisként nyersolaj-eredetű könnyűbenzint hasz­náltak. A mo­no­­szacharidok bioalapú alká­nok­ká − hexánná és pen­tánná −, metilciklopentánná (MCP) és oxi­gená­tokká alakulnak a folyamatban, így kerülnek a vizes fázisból a szerves fázisba (ábra).

Az új üzemanyag oktánszáma egyelőre még nem kielégítő, ezért egy további izomerizációs lépésben az oktánszámot 80-ra növelik majd, így lesz a biodúsított üzemanyag teljes értékű benzin. A módszer nagy előnye, hogy az olajfinomítói folyamatokba történő teljes integrálás miatt zökkenőmentesen beilleszthető a jelenleg működő infrastruktúrákba. A kutatók az eredményeikről a Nature Energy folyóiratban számoltak be.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka