2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, fenntarthatóság, it
Inno-tér
2018. július 10.

Tiszta ivóvíz az erőművekből

Alacsony költségű ivóvízforrást biztosít­hatna világszerte a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei által kidol­gozott új rendszer, miközben csökkentené az erőművek működési kiadásait is.


Az Egyesült Államok folyóiból, tavaiból és tározóiból kivett víz körülbelül 39 százalékát villamos erőművek hűtésére használják, aminek nagy része vízgőz formájában távozik a hűtőtornyokból. Az új rendszerrel azonban az így elpazarolt jó minőségű desztillált víz megmenthető lenne, sőt akár jelentős tisztaivóvíz-forrássá válhatna a tengerparti városokban, ahol a tengervizet a helyi erőművek hűtésére használják.

Az új koncepció mögött rejlő elv nagyon egyszerű: ha a nedves levegőt ionizálják, a benne lévő vízcseppek elektromosan feltöltődnek, és egy ablakhoz hasonlóan elhelyezkedő dróthálón áthaladva az összegyűlt cseppeket leeresztik egy gyűjtőedénybe, így újra fel lehet használni az erőműben, vagy betáplálhatják a városi vízellátó rendszerbe. Ráadásul ez a technológia a tengervizet hűtésre használó erőművek esetében alternatívája lehet egy önálló sótalanító üzemnek is. A mérnökök becslése szerint egy ilyen átalakítás az erőműben egy önálló üzem építésének körülbelül az egyharmadába, működési költségeinek pedig alig egyötvenedébe kerülnének, és hozzájárulnának a globális vízválság megoldásához is.

A kutatók most tervezik a rendszer teljes körű tesztverziójá­nak telepítését az MIT központi energiahasznosító hűtőtelepének hűtőtornyára. Úgy gondolják, hogy egy tipikus 600 megawattos erőműbe integrálva a technológia évente 150 millió amerikai gal­lon (567,8 millió liter) vizet gyűjthet össze, ami körülbelül 20-30 szá­zaléka az eddig vízgőzként elveszett mennyiségnek.•

 
Inno-tér
Innotéka