Inno-tér
2017. március 5.

Természetvédelem

Országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhelyek újulnak meg Fejér megyében.


A Mezőföld az évszázadok óta tartó szántóföldi növénytermesztés miatt csekély biológiai sokszínűséggel bír, a vizes élőhelyek azonban rendkívül értékesek, ezért Natura 2000 kijelölés alatt álló négy területet érintő program indul a közeljövőben. A Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület, a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, a Sárréti Tájvédelmi Körzet és a Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet vizes élőhelyeinek megújulását szolgáló fejlesztések célja, hogy biztosítsák az optimális vízkormányzás, vízszintszabályozás lehetőségét, és a vizes élőhelyekhez kötődő vízi madárfajok számára kedvező ökológiai állapotot biztosítsanak.
A Dinnyési Fertő Természetvédelmi Területen a nyílt vízi területet fogják fejleszteni, zsilipek és töltések javításával biztosítják majd a vízutánpótlást. Kopár fészkelősziget kialakítása, illetve megfigyelőtorony építése is szerepel a tervek között. A Velencei-tavi Madár­rezervátumban a madármegfigyelésekhez nyílt vízfelületet szeretnének létesíteni, valamint visszaállítani a szikes tószegélyt és átépíteni a megfigyelőtornyot.

A Sárréti Tájvédelmi Körzetben felszámolják a belső csatornákat, felújítják az átereszeket, hogy a Nádor-csatorna vizéből időszakosan el tudják árasztani a környező területeket, így biztosítva vizes élőhelyet a madaraknak. A Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzetben pedig a szikes tavi és pusztai élőhelyek helyreállításával és a műtárgyak felújításával kívánják a vízháztartást javítani.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka