Inno-tér
2016. május 29.

Távmunka kerestetik

Számos hazai munkaerőpiaci problémára jelentene megoldást a távmunka, derült ki a május elején megrendezett első Táv­munka Meetupon. Az agilis munkavégzés segítheti a kismamák visszatérését, csök­kentheti az országon belüli elvándorlást, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is lehetőséget teremt.


A  távmunkának ráadásul a társadalmi támogatottsága is magas: a munkáltatók több mint fele (53 százalék) előnyösnek tartja ezt a foglalkoztatási formát, és a munkavállalók nagy többsége (88 százalék) szívesen dolgozna távmunkában, derült ki a Profession.hu cég 1193 munkavállaló megkérdezésével készített felméréséből. Ennek ellenére csak minden huszadik válaszadó dolgozik rendszeresen irodán kívül.

„A kilenctől hat óráig tartó munkavégzésre épülő struktúrákat el kell és el is lehet engedni, e mögött komoly racionalitás van – mondta a rendezvényen Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója. – A gazdasági növekedés és az elvándorlás eredményeként Magyarországon sok a betöltetlen állás, miközben számos mobilizálható potenciális dolgozóval számolhatunk. Őket a strukturális problémák megszüntetésével, az atipikus foglalkoztatási formák elterjesztésével tudjuk visszahozni a munkaerőpiacra.”

Az új technológiai megoldásoknak köszönhetően az időbeosztás, a kapcsolattartás és az ellenőrzés is rendkívül egyszerűvé vált. Vetési Zsófia, a Telekom Távmunka Projekt projektvezetője kiemelte, a cégnél jelenleg a munkavállalók 15 százalékának van távmunkás megállapodása. Ez egy több mint tízéves létesítési folyamat és intenzív belső kommunikációs kampány eredménye. A közép­vezetők kezdeti fenntartásait sikeresen cáfolta ez az atipikus foglalkoztatási mód, és a mérések alapján számottevően javított a cég hatékonyságán.

A távmunka legfőbb előnyének a közlekedésre fordított idő és költségek (68 százalék) csökkenését, valamint a munka és a magánéleti teendők könnyebb összehangolását (57 százalék) tartják a munkavállalók. A hátrányok között a munka és a magánélet összemosódását (37 százalék), valamint a szakmai kapcsolatok gyengülését (34 százalék) említették legtöbben.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka