2018. június: jegyzet, portré, tudomány, biztonságtechnika, kémia, atomenergia, innováció, környezetvédelem, energiagazdálkodás, urbanisztika, fenntarthatóság, okostechnológia, közlekedés, orvostudomány, genomika, mesterséges intelligencia, hulladékgazdálkodás, zöldkörnyezet, it
Inno-tér
2017. március 9.

Szupertávcsövek épülnek

A legizgalmasabbnak tartott csillagászati jelenségek – szupernóvák, gammakitörések, fekete lyukak – megfigyelésére közel 700 millió forintból két robottávcső épül Magyarországon.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett Stratégiai kutatási-fejlesztési műhelyek kiválósága című pályázati felhívásban az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem által alkotott konzorcium 687 millió forintot nyert. A négyéves futamidejű projekt szakmai megvalósítása idén január 2-án kezdődött el.

A két új, 80 centiméter tükörátmérőjű, automatizált távcső nemcsak itthon, de a régióban is komoly fejlesztésnek számít. A projekt elsődleges célja olyan új, ismeretlen vagy kevéssé ismert természetű asztrofizikai jelenségek felfedezése és kutatása, amelyek a Földön megszokottól meglehetősen eltérő körülmények között keletkeznek. Ilyenek lehetnek például a nagy energiájú csillagrobbanások (szupernóvák), a gamma-kitörések, az összeolvadó neutroncsillagok vagy fekete lyukak és más, hasonlóan extrém fo­lyamatok. Mindezek vizsgálatára a konzorcium külön erre a célra fejlesztett új, automata robottávcsőrendszert helyez üzembe Baján és Piszkéstetőn.

A két távcsövet folyadékhűtésű elektronikus (CCD-) kamerával, valamint speciális csillagászati színszűrőkkel szerelik fel, majd interneten keresztül összekapcsolva képessé teszik őket az automatikus mérésvezérlésre és adatgyűjtésre. A mérőrendszer – a tervek szerint – teljes egészében 2018 végére készül el.•

 
Inno-tér
Innotéka