Inno-tér
2017. február 10.

Szupergyors képalkotó

A Semmelweis Egyetemen világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT készüléket adtak át, amellyel évente négyezer vizsgálat végezhető.


A két képalkotó módszert, a komputertomográfiát és a pozitronemissziós tomográfiát egyszerre alkalmazó PET-CT már akkor jelezheti a kóros elváltozást, amikor a daganatot a hagyomá­nyos módszerekkel még nem tudnák kimutatni. Az eljárás részeként a beteg olyan anyagot kap, amely felszívódik a szervezetében. Ez az anyag ott dúsul fel, ahol a beteg anyagcseréje eltér a többitől, például egy daganatos területen, a gép pedig felfogja az izotóp által kibocsátott sugárzást.

„A CT és a PET kombinációja azért fontos, mert nemcsak a szervek anatómiai, alaki változásait mutatja ki, hanem már a szövetek anyagcsere-változását is észleli” – érzékeltette az eszköz jelentőségét Szél Ágoston rektor, aki szerint a készülék az egyetem három alaptevékenysége szempontjából egyaránt kiemelt jelentőségű: nemcsak a betegellátásban van szerepe, hanem az orvosi kutatásban és az orvosképzésben is. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerint a PET-CT a Közép-magyar­országi régió egyetlen állami kézben lévő eszköze, amely hozzájárul ahhoz, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a típusú vizsgálat.
Eddig a Semmelweis Egyetem volt az egyetlen, orvos­képzéssel foglalkozó egyetem az országban, ahol nem műkö­dött ilyen berendezés. Az évente négyezer diagnosztikai vizsgálatot elvégző készülék egymilliárd forintba került.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka