Inno-tér
2018. december 11.

Szúnyogstratégia kell!

Az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás más hatásaival együtt számos új betegségterjesztő szúnyogfaj telepedett meg Európában. A Magyar Tudományos Akadémia új stratégiát sürget ellenük.


Az újonnan megjelent szúnyogok miatt több esetben az általuk behurcolt vírusok (például Chi­­kun­gunya-vírus, Dengue-vírus) okozta járványok ala­kultak ki. Ebben a folyamatban Magyarország is jelentős mértékben érintett, hiszen a nyugat-nílusi láz vírusának megjelenése óta minden évben ismertek megbetegedések, sőt további rendkívül kockázatos vírusok (Usutu-vírus) felbukkanását is kimutatták.
A helyi szúnyogállomány fogékonysága ezekre az új kórokozókra kevéssé ismert, ám egyes fajok esetében ez is bizonyított. A trópusi területekről behurcolt in­va­zív szúnyogfajok betegségterjesztő képessége viszont jól dokumentált, és rendkívül komoly kockázatot jelent.

Hazánkban eddig három invazív szúnyogfajt írtak le. Tartós megtelepedésükre is egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. Emiatt reálissá vált új, a korábbiaknál súlyosabb járványok kialakulásának veszélye. A járványos megbetegedések megjelené­sének megakadályozására a leghatékonyabb módszer a terjesztő szúnyogok állományának kezelése. A Magyar Tu­dományos Akadémia három osztálya – biológiai, agrár­tudományi és orvosi – koncepcióváltást sürget a véde­kezésben. Országos monitorozás, biológiai gyérítés, rendszeres élőhely-térképezés, akkreditált laboratóriumok mellett célorientált szakértői gárdára is szükség van, emellett a lakosság tájékoztatása és aktív bevonása a védekezésbe szintén igen fontos.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka