Inno-tér
2018. november 30.

Start ME Up!

Tizennégy millió forintos befektetésért versengtek a miskolci startupok. A résztvevők az ötletversenyen választ adtak a régió valós kihívásaira is. A szervezők és szakmai partnerek a leginnovatívabb ötleteket értékes nyereményekben részesítették. A verseny fődíja egy 14 millió forint értékű befektetés és inkubáció.


A Miskolci Egyetem, az INPUT Program, a BNL Start Inkubátorház, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a Hiventures első ízben valósította meg a Start ME Up! elnevezésű ötletversenyt. A Miskolci Egyetemen 2018. november 28–29–én zajló kétnapos, szakmai felkészítéssel és 14 előadással egybekötött eseményen a résztvevők kidolgozhatták saját ötleteiket, egyúttal a helyi vállalatok kihívásaira is kereshettek innovatív megoldásokat.

A pezsgő miskolci startup élet szereplőinek közös célja a térség innovációs képességeinek hosszú távú fejlesztése, az innovatív kezdő vállalkozások számának növelése és a kutatási eredmények piaci hasznosításának ösztönzése. Mindezek elősegítése érdekében hívta életre az ötletversenyt.

A rendezvény első napja a felkészítésről és vállalkozói ismeretek átadásáról szólt, így a résztvevők megismerhették a startup ökoszisztéma helyi szereplőit, emellett hasznos előadásokat hallgathattak meg a sikeres üzleti modell kialakításáról és az üzletfejlesztés legfőbb kihívásairól. A résztvevők az esemény keretében megismerhettek számos jó példát és gyakorlatot is Gerendai Károly a Sziget Fesztivál alapítója, illetve Vinnai Balázs, a magyar IT szegmens egyik sikertörténet írójának személyes előadásában.

„Miskolci vállalkozóként és lokálpatriótaként fontosnak tartom, hogy a megszerzett tudásomat átadjam a helyi induló innovatív vállalkozóknak. A mostani rendezvény kitűnő lehetőség hasznos tapasztalatok megszerzésére, a jelentkezők a BNL Start Inkubátorházba is bekerülhetnek a részvétel révén” – nyilatkozta Vinnai Balázs.

A második versenynapon a résztvevők a helyi vállalatok által előre megadott kihívásokra dolgoztak ki kreatív megoldásokat, és saját ötlettel is készültnek.

Csopotrkép a versenyzőkről

„Célunk egy olyan esemény létrehozása volt, ahol nem csupán az ötletek generálását ösztönözzük, hanem azok azonnali piaci hasznosíthatóságát is elősegítjük. Az irányított feladatkiírással hozzájárulunk ahhoz, hogy a helyi vállalatok és ötletgazdák megismerjék egymás igényeit és kapacitásait” – mondta Szabados Zsuzsa, az INPUT Programot megvalósító Neumann Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Összesen 9 csapat jött létre a versenyen. Így többek között teljesítményértékelésre, gumiabroncs újrahasznosításra, termékellenőrzésre vonatkozó innovatív megoldások is terítékre kerültek. A résztvevők munkáját mentorok és szakértők is folyamatosan támogatták a helyszínen. A csapatok a megszülető ötleteket a második nap végén egy öttagú szakmai zsűri előtt prezentálták, akik a legjobbakat értékes szolgáltatásokkal, üzletfejlesztési tanácsadással vagy közösségi irodahasználattal jutalmazták, a fődíj pedig egy tizennégy millió forint értékű befektetés és inkubáció a Hiventures és a BNL Start jóvoltából.

  • Az 1. helyezett, aki indulhat a 14 milliós befektetésért, a Mineschool csapata. Ők a Minecraft nevű játékot fejlesztették tovább megoldásukban úgy, hogy azt oktatási céllal is lehet használni.
  • A 2. helyezett az AQM 2.0, légszennyezettséget mérő szenzort alkotott, mely nem laboratóriumi eszköz, mint amelyek manapság elérhetők, így kisebb cégekhez is kihelyezhető. Díjuk a Bay Zoltán Kutatóintézet által felajánlott „voucher”, amelyet egy szolgáltatás igénybevételére használhatnak fel, mint például laborhasználat, tanácsadás, forráskeresési szolgáltatás, hardver bevizsgálás, 3D nyomtatás, stb.
  • A 3. helyezett az X Challenge nevű csapat, az INPUT-tól személyre szabott üzletfejlesztési tanácsadást kap. A csapat egyedi motivációs applikációt fejlesztett egyénre szabott étrenddel és edzéstervvel, amely a várható eredményt is megmutatja a felhasználó számára. Az appon keresztül közös célokat, kihívásokat lehet indítani más felhasználókkal.

Az esemény keretében adták át a Miskolci Egyetem Start ME Up! elnevezésű központját is, melynek sajtótájékoztatóján Deák Csaba kancellár elmondta: „A Miskolci Egyetem hazánk egyik valódi kampusza, ahol minden egy helyen megtalálható. A most megnyíló startup központtal még tovább színesedik az egyetem falain belül elérhető szolgáltatások tárháza, így a fiataloknak minden adott a legjobb ötletek kitalálásához és helyben történő megvalósításához.”

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka