2018. április: orvostudomány, portré, jegyzet, tudomány, atomenergia, innováció, közlekedés, it, zöldkörnyezet, urbanisztika, fenntarthatóság
Inno-tér
2017. március 4.

Pozitív visszacsatolás

Az emelkedő hőmérséklet miatt 55 milliárd tonnával csökkenhet 2050-ig a talajok széntartalma világszerte. Ez a mennyiség a légkörbe kerülve 12-17 százalékkal növelheti meg a szénkibocsátást.


A Yale Egyetem Erdészeti és Környezettudományi Karának kutatói által vezetett vizsgálat egyértelműen kirajzolja a trendet: ahogy nő az átlaghőmérséklet, úgy csökken a talajok széntartalma, ami a légkörbe kerülve pozitív visszacsatolásként gyorsíthat­ja a globális felmelegedést.

Az elemzést a Nature tudományos folyóirat közölte, a cikk társszerzője volt az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kröel-Dulay György is. A kutatás során az elmúlt húsz évben Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában összesen negyvenkilenc hely­s­zínen folytatott melegítéses terepkísérletek ered­ményeit vették figyelembe. Ilyen, a klímaválto­zás hatásait kutató kísérlet zajlik 2001 óta a Kiskun­ságban is, amelynek eredményei szintén be­ke­rül­tek az elemzésbe. Amennyiben a globális átlag­hőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedik, a talajokból a becslések szerint körülbelül 30 milliárd tonna szén kerül a légkörbe – áll a tanulmányban.

A talajok szénvesztése a Föld hűvös éghajlatú térségeiben, a magasabb szélességi köröknél várható a legnagyobb mértékben. Ez azért lényeges, mert ezekben a régiókban az ott jellemző, örökké fagyott talajba az évezredek folyamán hatalmas mennyiségű szén épült be. A permafroszt olvadása a benne lévő metán felszabadulása miatt is jelentősen gyorsíthatja a felmelegedést.•

 
Inno-tér
Innotéka