Inno-tér
2019. február 5.

Parazitaűző testfestés

A csíkosra festett barna embermodell jóval kevesebb böglyöt vonz, mint a festetlen, mutatták ki ELTE-s kutatók – Horváth Gábor, Pereszlényi Ádám, Kriska György –, vala­mint egy svéd biológus, Susanne Åkesson.


A szín, a fényintenzitás, a mozgás és a szag mellett a fény lineáris polarizációja is kulcsszerepet játszik a böglyök vonzásában. A nagy polarizációfokú, tetszőleges polarizációirányú fény kizárólag a vérszí­vásra alkalmas egyedeket kereső nőstény böglyöket vonzza, míg a vízszintesen poláros fény a víz után kutató hímeket és nőstényeket egyaránt. A magyar terepkísérletekben homogén sötétbarna, fehér csíkos sötétbarna és drapp műanyag, ember alakú és nagyságú bábukat használtak.

A kutatók a ragadós bábuk által csapdázott böglyök számát vizsgálták. Tapasztalataik szerint a barna emberi bőr fehér csíkos festésének egyik pozitív hatása, hogy jelentős vizuális védelmet nyújt a vérszívók ellen, mivel szignifikánsan kevesebb bögöly támadja meg az ilyen testfestésű barna bőrű embereket, mint a homogén sötét barnákat: a barna emberek fehér csíkos testfestése fele­annyi böglyöt vonz, mint a homogén drapp test. A csíkos testfestés bögölyűző hatása nagyon hasznos, mert a gazda­kereső nőstények a harapásaikkal elviselhetetlen módon zaklatják az embereket, vérszívásukkal pedig számos veszélyes, esetenként halálos betegség kórokozóit és különböző parazitákat (például tularémia, sertéskolera, filária, lépfene, Lyme-kór) juttathatnak az emberbe.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka