Inno-tér
2018. december 13.

Organikus Agrártudományi Konferencia

Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, haszonnövény­fajtáink és állatfajaink hosszú évszázadok alatt, sajátos klimatikus és ökológiai viszo­nyok között alakultak ki – jelentette ki Farkas Sándor a Nemzetközi Organikus Agrár­tudományi Konferencián tartott elő­adásában, Eisenstadtban.


Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese fontos nemzeti örökségünknek nevezte élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásainkat, a hazai kultúrnövény- és haszonállatfajokat, fajtákat. Kiemelte továbbá, hogy a biogazdálkodáshoz jelentős segítséget nyújt hazánk génmegőrzési stratégiája, fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági kérdésnek tekintjük a Kárpát-medencében elérhető genetikai erőforrásaink felkutatását, megőrzését és felhasználását.

A miniszterhelyettes megemlítette a génmegőrzési feladatokban való állami szerepvállalás jelentős növelését is, ahol a cél egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely mindig rendelkezésre áll. Magyarországon géntechnológiával módosított növény nem termeszthető, a vetőmagok és szaporítóanyagok génmódosított anyagtartalmának szigorú vizsgálatával garantáljuk a hazai mezőgazdaságból származó növényi alapanyagok GMO-mentességét – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki a konferencia keretében Elisabeth Köstinger osztrák társminiszterrel és Alexandru Potor román mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkárral is találkozott. A megbeszélésen a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával kapcsolatos nemzeti álláspontjaikat ismertették, és egyeztettek az organikus mezőgazdasági termeléssel kapcsolatosan a térségbeli országok hatékonyabb képviseletéről.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka