2019. március: jegyzet, ökológia, portré, anyagtudomány, mikroszkópia, egyetem, nanotechnológia, kémia, biokémia, tudomány, neutronkutatás, biotechnológia, genomika, orvostudomány, közlekedés, energiagazdálkodás, elektronika, gépipar, okostechnológia, fenntarthatóság, innováció, egészségipar, élelmiszer, zöldkörnyezet, megújuló energia, atomenergia, ipar 4.0, ipari automatizálás, it
Inno-tér
2018. május 2.

Okostévék biztonsága

A rosszindulatú fájlok, csatolmányok folyamatos küldése mellett ma már az Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete esetében egyenesen okoseszközeinket támadják, gyakran a tudtunk nélkül. Így közvetlenül használják ki az eszközök se­bezhető, gyenge biztonsági pontjait.


Az ESET kiberbiztonsági cég szakemberei összegyűjtötték, hogyan tudja egy átlagos felhasználó megvizsgálni IoT eszközeinek sebezhetőségeit, és segítenek a védekezés kialakításában, a legújabb biztonsági megoldások segítségével pedig az eszközök védelmi szintje is emelhető.
A Smart TV Security például az Android TV operációs rendszert futtató televíziók, illetve médialejátszó eszközök számára nyújt védelmet a rosszindulatú támadások ellen, az otthoni felügyelet pedig az új típusú támadások kivédésében segít. Ez utóbbi a felhasználó routerének kihasználható biztonsági réseit is képes észlelni, ezzel segítve a wifihálózatra kötött eszközök védelmének biztosítását.

A dolgok internetében működő eszközök esetében komoly kihívást jelent az eszközök sokszínűsége és széles választéka, hiszen minden gyártó egyedi, különböző szabványokat, meg­oldásokat használ. Az első lépés: megérteni a rendszer architektúráját, felmérni az egyes összetevőket, működési és kommunikációs elvüket.
Ha otthonunkban vannak okoseszközök, elvégezhetjük saját biztonsági tesztünket, amelynek első lépése a rendszer meg­értése és a lehetséges támadási felületek feltérképezése. Ezután következhet a sérülékenységek keresése, és annak kielemzése, hogy milyen információk vannak titkosítva, és egy esetleges támadás esetén ezek miként manipulálhatók.•

 
Inno-tér
Innotéka