2019. július–augusztus: jegyzet, Nemzeti Agykutatási Program, agykutatás, portré, tudomány, biológia, disszemináció, öntészet, innováció, építés, geológia, környezetvédelem, zöldkörnyezet, urbanisztika, biztonságtechnika, it
Inno-tér
2018. június 3.

Nosztalgikus erdei vasutak

Az erdei vasutaknak egykor nélkülözhetetlen szerepük volt a fakitermelésben, ma viszont jobbára csak turistákat szállítanak. Magyarországon tucatnyinál is több ilyen erdei vasút működik.


Első virágkorukat a múlt század elején élték. Megfelelő minőségű utak és teherautók hiányában ugyanis síneken lehetett a leggyorsabban és a legbiztonságosabban szállítani az árukat. A birtokos nemesi családok országszerte építették a keskeny nyomtávú vonalakat, amelyeken a kitermelt faanyagot el tudták szállítani a fűrésztelepekre. Napjainkban a kitermelt fát már teherautók és korszerű erőgépek mozgatják, ezért a fennmaradt erdei vasútvonalakat elsősorban turisztikai céllal használják.

Forrás: SEFAG Zrt.

Az ország egyik legszebb erdei vasútja a Somogy megyei Mesztegnyő környékén közlekedik. A festői vonalat közel száz éve a Hunyadi grófok építtették. Eleinte még gőzmozdonyok vontatták a rönkökkel és a közeli halastavak zsákmányával megrakott kocsikat. Később lóvontatású kocsik is járták a vonalakat, amelyeken idővel a személyszállítás is megkezdődött. Akkoriban az erdei falvak és puszták lakosai használták, ma pedig kirándulókat szállítanak a kis mozdonyok húzta szerelvények a nehezen megközelíthető erdei terepen.

A vasút kilenc kilométernyi sínpályán kanyarog a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet vadregényes erdei és napfényben csillogó tavai között. A szerelvény háromnegyed óra alatt teszi meg a Mesztegnyő és Felsőkak közötti távolságot, így az utasoknak van idejük, hogy élvezzék a természet szépségét.•

 
Inno-tér
Innotéka