2019. február: ökológia, portré, jegyzet, innováció, egyetem, kémia, tudomány, Nemzeti Agykutatási Program, mikroszkópia, orvostudomány, régészet, genomika, anyagtudomány, kiállítás/konferencia, atomenergia, energiagazdálkodás, agrárium, fenntarthatóság, megújuló energia, zöldkörnyezet, ipar 4.0, mesterséges intelligencia, it, nanotechnológia
Inno-tér
2018. december 7.

Nobel-díjas vendégek

Szegedre látogatott az egyik idei fizikai Nobel-díjas, Gérard Mourou francia lézer­fizikus. Budapesten Rainer Weiss Nobel-díjas asztrofizikus járt, aki a gravitációs hullámok észleléséért kapott tavaly Nobel-díjat.


Gérard Mourou, az École Polytechnique fizikaprofesszora a szuperlézerként emlegetett ELI-projekt egyik kezdeményezője.

Gérard Mourou (Forrás: eli-alps.hu)

A Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásában kitért arra az 1985-ös publikációra, amelyet akkori PhD-hallgatójával, Donna Stricklanddel közösen jegyeznek. A publikációt azóta 4677 alkalommal idézték, a benne leírt módszer segítségével legyőzték az ultrarövid lézerimpulzusok erősítésében addig fennálló korlátokat. Gérard Mourou elmondta: „Valódi megtiszteltetés, hogy visszatérhetek az ELI-ALPS kutatóintézetbe, amelyen éveken keresztül keményen dolgoztunk azokkal a kutatócsoportokkal, amelyek tagjai segítettek a projekt megvalósításában.”

Az ELTE Szenátusa novemberi ünnepi közgyűlésén díszdoktori címet adományozott Rainer Weiss Nobel-díjas asztrofizikusnak a gravitációs hullámokat első ízben, ELTE-s közreműködéssel, észlelő LIGO Scientific Collaboration alapító vezetőjének.

Rainer Weiss (Forrás: elte.hu)

Rainer Weiss még 1972-ben jelezte, hogy a lézeres interferométerek vezethetnek el a gravitációs hullámok észleléséhez. Munkásságát a gravitációs hullámok 2015-ös észlelése koronázta meg: ezért az eredményért 2017-ben fizikai Nobel-díjban részesült. A professzor továbbra is támogatja és segíti a levegőben terjedő infrahangok kiszűrésére az ELTE TTK-n készített műszer fejlesztését.•

 
Inno-tér
Innotéka