Inno-tér
2015. december 2.

Nemzetközi szabadalmi ható­ság lett a VSZI

A Szellemi Tulajdon Világszervezete Közgyűléseinek 55. sorozata keretében Genfben a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésének döntése alapján a Visegrádi Szabadalmi Intézetet (VSZI) nemzetközi PCT-hatósággá jelölték ki.


A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosításával lesz lehetőség a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszer igénybevételére. Mindez lehetőséget ad arra is, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kapjanak választ. Az oltalomképességre vonatkozó „visegrádi” kutatási és vizsgálati jelentések (az igénybe vehető díjkedvezmények révén) költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén.

A megalakuló intézet részese lehet annak a – jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű – kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió fel­találóinak, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

A VSZI-t bemutató nyitó magyar nyilatkozatot követően támogatólag szólalt fel közgyűlésen a közép-európai és balti államok csoportja (CEBS) nevében Románia, Ausztria, az Északi Szabadalmi Intézet (NPI) nevében Izland, továbbá Japán, Ukrajna, Chile, Kína, Szingapúr, Oroszország, Montenegró, az Egyesült Államok, Finnország, Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Uganda, a Koreai Köztársaság és Ghána.

A V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) iparjogvédelmi hatóságainak vezetői 2015. február 26-án, Pozsonyban írták alá a Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásáról szóló megállapodást. A budapesti központtal létrehozandó nemzetközi kutatási szerv előreláthatólag 2016-ban kezdheti meg működését.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka