2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, fenntarthatóság, it
Inno-tér
2018. augusztus 31.

Minősítették Európa vizeit

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség júliusban publikált jelentése szerint jelenleg az európai felszíni vizek csupán negyven százaléka egészséges.


A jelentés átfogó képet ad több mint százharmincezer európai víztest állapotáról. A vizsgálat folyókra, tavakra, vizes élőhelyekre, part menti, valamint felszín alatti vizekre is kiterjedt. A szakértők véleménye szerint az európai felszíni vizek ökológiai vízminősége csupán negyven százalékban éri el a jó minősítést, míg kémiai vízminőségük mindössze harmincnyolc százalékban jó. A jelentés rávilágít a veszélyekre is, beleértve a mezőgazdaságot, a hajózhatóságot, a vízerőművek építését és a szennyezést egyaránt.

Az Európai Unió tagállamai 2000-ben egy erős szabályozás mellett döntöttek, és az akkor elfogadott Víz Keret Irányelv (VKI) folyóink, tavaink, vizes élőhelyeink és part menti vizeink védelmét és helyreállítását célozta meg. Az EU kormányai vállalták, hogy megakadályozzák vizeink további pusztulását, és jobb állapotba hozzák azokat 2015-ig, de legkésőbb 2027-ig.
A WWF ezért határozottabb fellépést vár Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, továbbá arra figyelmeztet, hogy a jelentés megállapításai arra engednek következtetni, hogy a tagállamok figyelmen kívül hagyták a 2000-ben elfogadott európai szabályozás előírásait, amelyeket az alapítvány szerint egyértelműen nem valósítottak meg, pedig sokkal komolyabban kellene venniük azok végrehajtását.•

 
Inno-tér
Innotéka