Inno-tér
2016. július 14.

Megkezdte működését a VSZI

A visegrádi négyek csoportja (V4) által budapesti központtal megalapított Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) mint nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerv július 1-jén Budapesten megkezdte működését.


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hiva­talában tartott megnyitó alkal­má­ból köszöntőt mondott Roman Kowalski, a V4 soros elnökségét betöltő Lengyel Köztársaság nagykövete. Megnyitó beszédében kiemelte: az intézet létre­hozása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a visegrádi országok – Lengyelország, Ma­gyar­ország, Szlovákia és Csehország – való­ban képesek a sikeres együttműködésre. Az ünnepélyes megnyitón olvasták fel a VSZI igazgatótanácsának soros elnöke, Josef Kratochvíl, a Cseh Köztársaság Iparjogvédelmi Hivatal elnökének köszöntőjét, Bendzsel Miklós, az Európai Szabadalmi Szervezet igazgatótanácsának alelnöke, az SZTNH korábbi elnöke rámutatott, hogy az új intézet létrehozása mérföldkő a szabadalmi oltalom történetében. A VSZI az eddigieknél előnyösebb feltételeket teremt a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 or­szágára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerének igénybevételére. Gárdonyi Márk, a VSZI öt évre kinevezett igazgatója elmondta, hogy az intézet a közép-európai régió feltalálói számára költséghatékony lehetőséget biztosít az oltalmi rendszer eléréséhez, a kutatási és elővizsgálati eredmények gyors kihasználásához.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetében és az Európai Szabadalmi Szervezetben lefolytatott eljárásokat és nemzeti törvényhozási aktusokat követően a tényleges működését megkezdő virtuális intézet a négy visegrádi ország szabadalmi hatóságainak meglévő kapacitásaira épít, lehetőséget teremtve arra is, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői, nem­különben a külhoni magyarság feltalálói, anyanyelvükön indíthassák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felvetődő kérdésekre is anyanyelvükön kaphassanak választ.

Az intézet részese lesz annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködő országokban. Mindez jól kiegészíti azt a bevezetni tervezett egységes hatályú európai szabadalmi rendszert, amely az egész világ, így a hazai vállalkozások számára is segítséget nyújt az európai oltalom egyszerűbb és olcsóbb megszerzéséhez az Európai Unió belső piacán. Az intézet igazgatótanácsának elnöki tisztét az együttműködés szabadalmi hatóságainak vezetői rotációs rendszerben töltik be: 2017-ben Lubos Knoth Szlovákia, majd 2018-ban Alicja Adamczak Lengyelország képviseletében.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka